Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Κύπρος: Σημαντικό αριθμό μετεγγραφών στη δημόσια εκπαίδευση διαπιστώνει το Υπ. Παιδείας


Λευκωσία: Μεγάλος αριθμός μετακινήσεων από την ιδιωτική στη δημόσια εκπαίδευση έχει καταγραφεί κατά τη φετινή χρονιά,
ιδιαίτερα όσον αφορά την προδημοτική εκπαίδευση, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους. 

Απαντώντας σε ερώτηση στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου, είπε ότι έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει αριθμός παιδιών από ιδιωτικά σχολεία, τα οποία αιτούνται μετεγγραφή σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλες τις βαθμίδες.

Όπως είπε, εκεί που έχει καταγραφεί πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων, με περίπου 300 και πλέον πρόσθετες θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, είναι στην προδημοτική εκπαίδευση. Πρόσθεσε ότι σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης παρατηρείται μια μετακίνηση, η οποία μπορεί να οφείλεται στο θέμα τους κόστους, της εμπιστοσύνης στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς -όπως διευκρίνισε- να υποτιμά την εκπαίδευση στα ιδιωτικά ιδρύματα, και τρίτον της ανάπτυξης ενός μεγάλου δικτύου και νηπιαγωγείων και σχολείων στη δημοτική και μέση εκπαίδευση. 

Διορισμοί εκπαιδευτικών
Απαντώντας σε ερώτηση για επικρίσεις εκ μέρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων για την ετοιμότητα των σχολείων να δεχτούν τους μαθητές, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι πάντοτε όσο καλός προγραμματισμός και να γίνει πάντα θα υπάρχουν κάποιοι πρόσθετοι διορισμοί για να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες. 

«Εγώ τουλάχιστον με αυτά τα οποία είχα συζητήσει με τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, εισέπραξα ότι έφυγαν απόλυτα ικανοποιημένοι για αυτά τα οποία εγώ ανακοίνωσα για να υλοποιηθούν και κάποια από αυτά μπορεί να εντάσσονται μέσα σε αυτό το μικρό μεταβατικό διάστημα μέχρι την επόμενη Δευτέρα που θα υποδεχτούμε τους μαθητές και να είμαστε 100% έτοιμοι να ξεκινήσουμε ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα τη νέα σχολική χρονιά», είπε.

Πρόσθεσε ότι τα βασικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ετοιμότητα είναι η στελέχωση, τα βιβλία, η υλικοτεχνική υποδομή. Οπως είπε, ερχόμενος στο γραφείο του το πρωί είχε την ευκαιρία να σταματήσει σε ένα γυμνάσιο και σε ένα δημοτικό σχολείο για να δει από κοντά πώς εξελίσσονται και πώς είναι η πρώτη μέρα των εκπαιδευτικών. 

«Νομίζω ότι όλα είναι έτοιμα να δεχτούν τους μαθητές την επόμενη Δευτέρα στα δημοτικά σχολεία, την επόμενη Τρίτη στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και έτσι θα αρχίσουμε τη φετινή χρονιά, όπως και την περσινή με χαμόγελο και αισιοδοξία», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ανάγκες για τη στελέχωση και το διορισμό εκπαιδευτικών είτε σε μόνιμη βάση είτε ως έκτακτοι, εξαρτώνται από τις ανάγκες κάθε σχολείου, οι οποίες καταγράφονται και κοινοποιούνται στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό το οποίο καθορίζει τις πραγματικές ανάγκες, είπε, είναι πρωτίστως οι αριθμοί των μαθητών και τα καινούρια μέτρα και καινούριες δράσεις που υλοποιούνται κάθε νέα χρονιά. 

Πρόσθεσε ότι εκεί που παρατηρείται μείωση του αριθμού των μαθητών όπως στη Μέση Εκπαίδευση, οι ανάγκες είναι λιγότερες. Από εκεί και πέρα, είπε, καινοτόμα προγράμματα όπως η εφαρμογή νέου ωρολογίου προγράμματος στη Μέση Εκπαίδευση, τα τρία νέα μουσικά σχολεία στις επαρχίες, η ενίσχυση της υποστηρικτικής διδασκαλίας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, οι συνεχείς επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών σε νέες διαδικασίες μάθησης, καθορίζουν που θα κινηθούν οι τελικοί αριθμοί ως προς τη στελέχωση.

Είπε επίσης ότι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να επηρεάσει το ποιος θα διοριστεί τελικά είναι ο τρόπο εφαρμογής του καταλόγου διοριστέων. Είπε ότι εκπαιδευτικός ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο και δεν απεδέχθη πέρυσι διορισμό και αποδέχεται φέτος, σημαίνει ότι αυτόματα εκτοπίζει τον αμέσως επόμενο που ακολουθεί και ο οποίος μπορεί πέρυσι να αποδέχθηκε διορισμό.


philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...