Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Εκδήλωση με αφορμή την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα στο Βόλο.

Δελτίο Τύπου - Αγωνιστικού Φοιτητικού Ρεύματος Βόλου

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα
από τα σημαντικότερα θέματα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Χιλιάδες υπήρξαν τα θύματα του τουρκικού εθνικισμού την περίοδο 1914 – 1923. Τα τραγικά γεγονότα και η τραυματική εμπειρία της Γενοκτονίας αποσιωπήθηκαν για πολλές δεκαετίες από το επίσημο κράτος της Ελλάδας, αφήνοντας μια ανοιχτή πληγή για ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού.
Τα ερωτήματα που αναδύονται γύρω από το ιστορικό αυτό γεγονός είναι πολλά. Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ σας προσκαλεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, ώρα: 21.00 στο κτίριο Παπαστράτου (Θόλος), στην εκδήλωση « Η Γενοκτονία του Πόντου και της υπόλοιπης Μικράς Ασίας και οι αιτίες αποσιώπησης από την επίσημη Ελλάδα», μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της γενοκτονίας και των αιτιών συγκάλυψής της. Εισηγητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Βλάσης Αγτζίδης διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας. Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός.Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συγγραφή της ιστορίας των Ελλήνων του παρευξείνιου χώρου (1995).
Τιμήθηκε δύο φορές με Εύφημο Μνεία από το υπουργείο Εξωτερικών για τη συμμετοχή του: -στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το εμπόλεμο Σοχούμι του Καυκάσου (1993) κατά την περίοδο του πολέμου μεταξύ Αμπχαζίων και Γεωργιανών και -στην οργανωτική επιτροπή που συγκρότησε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (1995). Από το ‘87 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία κ.ά.) και περιοδικά. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετά ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης, έχει συμμετάσχει επίσης σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με το σοβιετικό Μεσοπόλεμο και την ιστορία του σοβιετικού ελληνισμού, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών και με την ιστορική εμπειρία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία (Ιωνία, Πόντο, Καππαδοκία, Βιθυνία… και την Ανατολική Θράκη. Έχει εκδώσει βιβλία και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις. Έχει διδάξει στο Πάντειο πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης.
"ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ"
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...