Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Κύπρος: Συμπληρώνονται 29 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους


Λευκωσία: Συμπληρώνονται σήμερα 29 χρόνια από την παράνομη και αποσχιστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ενέργεια η οποία καταδικάστηκε με
ψηφίσματα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Σε ανακοινώσεις τους όλα τα κόμματα αλλά και άλλοι φορείς καταδικάζουν την παράνομη και αποσχιστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους και καλούν το λαό σε αγώνα για δικαίωση.

Στις 7 απόψε το ΑΚΕΛ διοργανώνει αντικατοχική εκδήλωση στο Οδόφραγμα του Ορφέα με κύριο ομιλητή τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Η ΕΔΕΚ εξάλλου πραγματοποιεί εκδήλωση καταδίκης στις 7:30 απόψε στη Δημοσιογραφική Εστία.

Εκδήλωση διοργανώνει και η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στο Πολιτιστικό Κέντρο Κύκκου στον Αρχάγγελο στις 7:30.

Το πρωί εξάλλου η Α.Φ.ΕΠΑΛξη Πανεπιστημίου Κύπρου και η ΑΦΚ ΝΙΚΗ ΤΕΠΑΚ πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Εξάλλου, η Κυπριακή Ομοσπονδία Βρετανίας διοργανώνει αντικατοχική εκδήλωση το απόγευμα έξω από την τουρκική Πρεσβεία στο Κεντρικό Λονδίνο.

ΠΟΦΕΝ - ΠΣΕΜ: Στον Άγιο Κασιανό η εκδήλωση διαμαρτυρίας
Στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού στη μοιρασμένη Λευκωσία και όχι στο γήπεδο του Ορφέα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί η σημερινή αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνεται από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Μετά από ένα πολύωρο και αρκετά μπερδεμένο παρασκήνιο, στο οποίο εκτός από τις φοιτητικές παρατάξεις εμπλοκή είχε και η Αστυνομία, ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τον χώρο διεξαγωγής της διαδήλωσης του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος. Και, συγκεκριμένα, το σημείο στο οποίο θα καταλήξει τελικά η πορεία φοιτητών και μαθητών, η οποία αναμένεται να αρχίσει σήμερα στις 10:30π.μ. από την τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου.

Το μπέρδεμα που προέκυψε και το οποίο τελικά οδήγησε και στην αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της αντικατοχικής εκδήλωσης, οφειλόταν στη διάσταση απόψεων που παρατηρήθηκε τόσο μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων που συμμετέχουν στην ΠΟΦΕΝ, όσο και μεταξύ της πλειοψηφίας τους με την Αστυνομία. 

Αστυνομικές Αρχές και Προοδευτική υποστήριζαν πως η σημερινή αντικατοχική εκδήλωση θα έπρεπε να γίνει στο γήπεδο του Ορφέα, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, ενώ η Πρωτοπορία, η Αναγέννηση και ο Αγώνας τάχθηκαν υπέρ της άποψης πως μια τέτοια εκδήλωση πρέπει να πραγματοποιηθεί στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση τους πως θα διαμαρτύρονταν εκεί, είτε με αστυνόμευση, είτε χωρίς. 

Χθες στις 4 το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΠΟΦΕΝ συναντήθηκε για ακόμη μια φορά με την Αστυνομία, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα του σημείου διεξαγωγής της εκδήλωσης, το οποίο εδώ και τρεις μέρες πονοκεφάλιαζε όχι μόνο το φοιτητικό κίνημα αλλά και την Αστυνομία, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο της Πρωτοπορίας που την κατηγόρησε για «άρνηση αστυνόμευσης της εκδήλωσης σε περίπτωση που διεξαγόταν στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού».

Αντί όμως να βρεθεί λύση, το θέμα φαίνεται να περιπλέχθηκε περισσότερο καθότι η ΠΟΦΕΝ αποχώρησε όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, χωρίς να έχει εικόνα για το πού θα γινόταν τελικά η εκδήλωση.

Η λύση δόθηκε λίγο αργότερα από την Αστυνομία, η οποία ενημέρωσε την ΠΟΦΕΝ για την πρόθεσή της να αστυνομεύσει την εκδήλωση στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού.

Δεν θα δεχθούμε ποτέ τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Η Ελλάδα και η Κύπρος «δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής» τονίζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 ετών από τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου.

Η κατάσταση αυτή «παρεμποδίζει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος και έχει οδηγήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε διεθνή απομόνωση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ρητά καταδικάσει τη νομικά άκυρη αυτή ενέργεια και έχει καλέσει όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν, να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την αποσχιστική οντότητα που αυτοαποκαλείται «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Εορτασμοί» στα κατεχόμενα με βολές Έρογλου εναντίων των Ε/κ

Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας πραγματοποιείται στρατιωτική παρέλαση. Για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης της «ΤΔΒΚ» έχουν έλθει στα κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, εκπρόσωποι της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Νιχάτ Ματκάπ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σε μήνυμα του, υποστήριξε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός έχει ένα κράτος σύγχρονο και δημοκρατικό». Δεν μας λείπει τίποτα από τα αναγνωρισμένα κράτη, έχουμε πολύ περισσότερα, προσέθεσε. 

Ο Έρογλου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν έχει βούληση για λύση και ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της. «Σε αντίθετη περίπτωση, αυτοί ( οι Ελληνοκύπριοι) θα συνεχίσουν τον δρόμο τους κι εμείς τον δικό μας», δήλωσε.


philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...