Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Πώς εμφανίζονται και πώς να τις αντιμετωπίσουμε;

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Πώς εμφανίζονται και πώς να τις αντιμετωπίσουμε;

Οι αλλεργίες του Φθινοπώρου, είναι εξίσου ενοχλητικές με αυτές τις Άνοιξης και παρά την μεγάλη χρονική διαφορά που τις
χωρίζει, έχουν παρόμοια συμπτώματα και αρκετές κοινές αιτίες. Τι ακριβώς τις προκαλεί λοιπόν και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;
Τα φυτά απελευθερώνουν μικροσκοπικά κύτταρα γύρης στον αέρα προκειμένου να αναπαραχθούν. Ορισμένοι άνθρωποι όμως όταν αναπνέουν τη γύρη και εισέρχεται στον οργανισμό τους, το ανοσοποιητικό τους σύστημα λανθασμένα το θεωρεί ως «εισβολέα» και απελευθερώνει αντισώματα, ουσίες που φυσιολογικά καταπολεμούν τα βακτήρια, τους ιούς και άλλες ασθένειες που προκαλούν οι μικροοργανισμοί. Τα αντισώματα επιτίθενται στα αλλεργιογόνα, με αποτέλεσμα την έκκριση ισταμινών στο αίμα και τα αποτελέσματα είναι ο αλλεργικός να μοιάζει σαν να έχει αρπάξει ένα γερό κρυολόγημα.
Το Φθινόπωρο ωστόσο, που τα λουλούδια δεν ανθίζουν και η γύρη δεν κινείται τόσο πολύ όσο την Άνοιξη, την κύρια ευθύνη για την έξαρση των αλλεργιών την έχουν τα αγριόχορτα. Παρόλο που τα αγριόχορτα ανθίζουν κυρίως τον Αύγουστο, η αναπαραγωγή τους και συνεπώς η παραγωγή γύρης γίνεται κυρίως τους Φθινοπωρινούς μήνες. Αν λάβουμε υπόψιν ότι 3 στα 4 άτομα που είναι αλλεργικά στην γύρη των ανοιξιάτικων φυτών είναι επίσης αλλεργικοί και στο αγριόχορτο, καταλαβαίνουμε γιατί είναι τόσο συχνές οι Φθινοπωρινές αλλεργίες.
Πως όμως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνάχι, βουρκωμένα μάτια και απίστευτη φαγούρα, οπότε η καλύτερη λύση είναι να οπλιστείτε με υπομονή και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα με αντισταμινικά και κορτικοστεροειδή, πάντα μετά από συζήτηση με τον γιατρό σας.
Επίσης για να περιορίσετε τα συμπτώματα όσο το δυνατόν περισσότερο, καλό είναι να μένετε σε κλειστό χώρο με παράθυρα και πόρτες κλειστά όταν η γύρη είναι στην κορύφωση της (10:00 π.μ. – 15:00 μ.μ.) ώστε να αποφύγετε την έκθεση στο αλλεργιογόνο, Επίσης, πρινενεργοποιήσετε την θέρμανση για τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, καθαρίστε εξονυχιστικά τα θερμαντικά σώματα και αλλάξτε φίλτρα, ενώ στους κλειστούς χώρους μπορείτε να έχετε σε λειτουργία ειδική συσκευή που θα διατηρεί την υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα. Τέλος συνίσταται να φοράτε μάσκα όταν καθαρίζετε την αυλή ή τους υπόγειους χώρους.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...