Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιοι βουλευτές περιλαμβάνονται στη λίστα των «32»



Το πολύκροτο θρίλερ για τους ελέγχους που διενεργούνται από το ΣΔΟΕ στην περιουσιακή κατάσταση πολιτικών προσώπων επανήλθε στην επικαιρότητα με την έγγραφη απάντηση, που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι απαιτούν δημοσιοποίηση των ονομάτων για να μη θεωρούνται όλοι ύποπτοι.

Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα του παράνομου πλουτισμού πολιτικών απασχολεί την κοινή γνώμη, οι ασαφείς δια­τυπώσεις που περιλαμβάνει η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Νίκου Τσούκαλη έδωσε αφορμές για νέες εικοτολογίες, χωρίς να διευκρινίζεται αν οι ελεγχόμενοι είναι στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής ή άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Είναι φυσικό το ΣΔΟΕ να ελέγχει, εκτός των άλλων, και πολιτικούς, στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιους λειτουργούς (πρώην και νυν)», αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Στουρνάρα. Σημειώνεται ακόμη ότι ο αριθμός των ελεγχόμενων προσώπων «δεν είναι κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου», ενώ αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη «32 υποθέσεις πολιτικών προσώπων», τα οποία δεν κατονομάζονται. 

Πρόπλασμα, πάντως, των ελέγχων του ΣΔΟΕ αποτελούν, κατά πληροφορίες, τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για εκροές τραπεζικών καταθέσεων προς το εξωτερικό, που είχαν περιέλθει πριν από περίπου έναν χρόνο στην Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των νυν και πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Η διακομματική επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και τρεις ανώτατοι δικαστές, κατήρτισε λίστα με περίπου τριάντα ονόματα πολιτικών στελεχών (βουλευτών, αλλά και υπεύθυνων οικονομικών των κομμάτων), οι οποίοι, αφού ερευνήθηκαν από ορκωτούς λογιστές οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που είχαν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια, κλήθηκαν κατόπιν να εξηγήσουν την προέλευση των χρημάτων που είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό.

Οι περισσότεροι δικαιολόγησαν τις καταθέσεις και μόνον σε τέσσερις περιπτώσεις υπήρξε αποστολή της υπόθεσης στην Εισαγγελία. Εξ αυτών γνωστή έγινε η υπόθεση του συζύγου της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ναυλομεσίτη κ. Ισίδωρου Κούβελου, ο οποίος φέρεται να μην είχε δηλώσει μεταφορά ενός εκατ. δολαρίων στο Λονδίνο, που επιμένει ότι ήταν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του. Η υπόθεση επανήλθε, πρόσφατα, στη Βουλή με αίτημα για άρση της ασυλίας της κυρίας Μπακογιάννη.

Στη Δικαιοσύνη επίσης εστάλησαν υποθέσεις που αφορούσαν στον συνεργαζόμενο με το ΚΚΕ πρώην ευρωβουλευτή κ. Κώστα Δρούτσα, τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς και τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σπήλιο Λιβανό (ο οποίος είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό, αλλά δεν υπέβαλε ορθώς τη δήλωσή του).

Αντιθέτως δεν δόθηκε, για διάφορους λόγους, συνέχεια από την επιτροπή της Βουλής για άλλους πολιτικούς ή συζύγους πολιτικών που ελέγχθηκαν. 

Θεωρήθηκε, για παράδειγμα, δικαιολογημένη η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, αφού καλύπτονταν από το «πόθεν έσχες» και είχαν δηλωθεί, από τον νυν υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, όπως και τις συζύγους των πρώην υπουργών κυρίων Γιώργου Αλογοσκούφη (Δικαία Αγαπητίδου), Θοδωρή Ρουσόπουλου (Μάρα Ζαχαρέα), όπως και του επανεκλεγέντος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες κ. Παναγιώτη Μελά, αλλά και την εν ενεργεία βουλευτή της Ν.Δ. κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου. 

Με επίκληση την κάλυψη οικογενειακών αναγκών (πληρωμή νοσηλίων και σπουδές τέκνων) δικαιολόγησαν τις εκροές στο εξωτερικό οι κυρίες Μίνα Παπαθεοδώρου, σύζυγος του πρώην υπουργού κ. Σήφη Βαλυράκη, και Μερόπη Ορφανού, σύζυγος του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Ορφανού, όπως και ο πρώην βουλευτής κ. Γιώργος Τρυφωνίδης και ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Μαυρομμάτης.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...