Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Από 216 έως 900 ευρώ η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο



Μέχρι 3.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης το πολύ θα «επιδοτεί» τους πολίτες το Δημόσιο, με βάση τα νέου τύπου

κριτήρια χορήγησης του επιδόματος που συζητούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Την ώρα αυτή γίνεται νέα σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη με εκπροσώπους των κομμάτων. Τα κριτήρια θα γνωστοποιηθούν σήμερα το βράδυ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, αύριο θα γίνει η επίσημη δημοσιοποίησή τους ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, προκειμένου να ισχύσουν από 15 Οκτωβρίου 2012.

Να σημειωθεί ότι στις συσκέψεις, πέραν του κ. Μαυραγάνη, συμμετείχαν ο προϊστάμενος της γγενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, ο κ. Αποστόλης Βεζυρόπουλος εκ μέρους της ΝΔ, ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σάκης Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

Το επίδομα πετρελαίου θα δοθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ως επιστροφή της διαφοράς φόρου, με πλαφόν ανά περιοχή και αναλόγως κατανάλωσης.

Για τη χορήγησή του δεν θα τεθούν σαν  όριο τα 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας στη δομημένη ακίνητη περιουσία, αλλά οι 120.000 ευρώ για τους άγαμους και οι 200.000 ευρώ αθροιστικά για έγγαμους συζύγους. Για τον άγαμο το όριο θα είναι ετήσιο εισόδημα 15.000, ενώ για το ζευγάρι εγγάμων οι 25.000 ευρώ.

Το ποσό θα αυξάνεται κατά 2.000 ή 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, και θα φτάνει στα 30.000- 34.000 ευρώ, με βάση τον αριθμό των προστατευόμενων μελών.

Θα ισχύσουν οι ίδιες γεωγραφικές ζώνες που ίσχυσαν πέρυσι. Το επίδομα θα κλιμακώνεται από 216-900 ευρω αλλά θα δίδεται μέχρι μια συγκεκριμένη ποσότητα που σε ορισμένες περιοχές δεν θα ξεπερνά ούτε τον ένα τόνο πετρελαίου.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣΕΠΙΔΟΜΑΛΙΤΡΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
1η ΖΩΝΗέως 900 ευρώ3.000
2η ΖΩΝΗέως 576 ευρώ1.920
3η ΖΩΝΗέως 360 ευρώ1.200
4η ΖΩΝΗέως 216 ευρώ720

Ειδικότερα:

 - στην Α' ζώνη εντάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Δράμας κ.ά.

 - στη Β' ζώνη εντάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Εβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά.

- στη Γ' ζώνη ανήκουν περιοχές όπως η Αττική, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα κ.ά.

- στη Δ' ζώνη είναι η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα κ.ά.

Σύμφωνα με  το επικρατέστερο σενάριο, οι δικαιούχοι θα συμπληρώνουν μια ειδική ηλεκτρονική φόρμα στο site του ΚΕΠΥΟ, θα παίρνουν έναν ειδικό μοναδικό αριθμό και, όταν θα προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης, θα δίνουν αυτόν τον αριθμό στον πρατηριούχο.

Αυτός πρέπει μέσα σε μια εβδομάδα το αργότερο να ενημερώνει το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ με τον ειδικό αριθμό του καταναλωτή και τον αριθμό του τιμολογίου, έτσι ώστε στη συνέχεια να πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός του καταναλωτή με την επιστροφή φόρου.

Για τις πολυκατοικίες όπου λειτουργεί κεντρικό σύστημα θέρμανσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να συμπληρώνουν στην ειδική φόρμα και τα χιλιοστά συμμετοχής τους στα κοινόχρηστα, έτσι ώστε να υπολογίζεται η αναλογούσα επιστροφή φόρου.

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει και στις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, καθώς η επιστροφή θα πρέπει να υπολογίζεται σε συνάρτηση και με την κατανάλωση.

Επιπλέον, θα ισχύει και πλαφόν επιφάνειας στα 120 τ.μ., αλλά  όσοι το υπερβαίνουν, δεν θα χάνουν τελείως το δικαίωμα επιστροφής. Για παράδειγμα, αν έχουν κατοικία 240 τ.μ., θα τους επιστρέφεται ο φόρος για το μισό πετρέλαιο που κατανάλωσαν.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...