Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Καταστροφική χρονιά για το ελαιόλαδο


Καταστροφική χρονιά για το ελαιόλαδο

Άδειες θα μείνουν φέτος οι τσέπες των ελαιοπαραγωγών στην Κρήτη, καθώς
η χρονιά πάει από το κακό στο χειρότερο. 

Η αναμενόμενη παραγωγή έχει μειωθεί κατά 50% σύμφωνα με συνεταιριστικούς παράγοντες και οι τιμές έχουν «βουλιάξει» στο 1,80 ευρώ για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς».

Οι περισσότεροι παραγωγοί πουλούν το λιγοστό λάδι τους με περίπου 1,60 ευρώ το κιλό (αφού η οξύτητες είναι πάνω από 3 γραμμές), ενώ είναι λίγες οι επιχειρήσεις που πληρώνουν τοις μετρητοίς. Έτσι, υπάρχουν και περιπτώσεις αγροτών που εκλιπαρούσαν να πουλήσουν το λάδι τους προς 1,70 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια μετρητά για να καλύψουν στοιχειώδεις οικονομικές ανάγκες τους.

«Μιλάμε για καταστροφή!» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μανώλης Γαβαλάς. «Η παραγωγή στις περισσότερες περιοχές είχε μειωθεί λόγω του δάκου και άλλων παραγόντων. Μετά όμως τον παγετό, το πρόσφατο χαλάζι και τις ανεμοθύελλες σε πολλές περιοχές, η παραγωγή μειώθηκε κατά 50% Το λάδι φέτος είναι ελάχιστο» τόνισε.

Μέσα σε 1-2 μήνες το λάδι «μαυρίζει» όπως διαπιστώνουν οι ελαιουργοί ανοίγοντας τις δεξαμενές τους. Η αλλοίωση είναι εμφανής ακόμα και στα δείγματα λαδιού, που ενώ βρίσκονται μέσα στις φιάλες μαυρίζουν σιγά – σιγά. Το πρόβλημα είναι σημαντικό και αν δεν ελεγχθεί άμεσα απειλεί τη φήμη του εξαιρετικού παρθένου κρητικού ελαιόλαδου.





newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...