Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Μπόλονι: «Στην Τούμπα ως το καλοκαίρι»


Μπόλονι: «Στην Τούμπα ως το καλοκαίρι»

Ο Λάζλο Μπόλονι παρά την δελεαστικότατη πρόταση από
την Σαουδική Αραβία μένει οριστικά κι αμετάκλητα στην Τούμπα τουλάχιστον ως το τέλος της σεζόν «για να συνεχίσουμε το έργο που κάνουμε».
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα της «Θύρας 4».
Ο τεχνικός του «δικέφαλου» αποκάλυψε ότι είχε πρόταση από την ΑΕΚ, αναφέρθηκε στους πολλούς τραυματισμούς, τις συνθήκες που συνάντησε στη Θεσσαλονίκη, στο πλάνο λιτότηταςπου θα ακολουθηθεί και στα δυσαναπλήρωτα κενά των Κοντρέρας, Γκαρσία.
Σχετικά με τον Σάλπι, τον οποίο στήριξε για άλλη μια φορά τόνισε πως είναι ό,τι χειρότερο γι αυτόν να ακούει αποδοκιμασίες από την κερκίδα.
Παράλληλα εξήρε το έργο των Ζαγοράκη, Βρύζα, Κωνσταντινίδη και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους παίκτες του.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Μπόλονι
Πως επιλέξατε την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ για να συνεχίσετε την προπονητική σας καριέρα;
«Είχα πολλές εικόνες από την Ελλάδα και το ποδόσφαιρό της. Άλλωστε μια από τις πρώτες συμμετοχές μου στην Εθνική ήταν μέσα στην Τούμπα απέναντι στην εθνική Ελλάδος.
Επίσης, όταν πήραμε το πρωτάθλημα Ευρώπης με τη Στεάουα, ένας από τους ένθερμους οπαδούς μας ήταν ο Βαρδινογιάννης, ο οποίος μετά την κατάκτηση μας φιλοξένησε στην Ελλάδα για διακοπές. Πραγματικά ενθουσιάστηκα και ήθελα από τότε να εργαστώ εδώ. Η πρώτη κρούση που δέχτηκα ήταν πέρυσι από την ΑΕΚ, όμως τελικά κατέληξαν στον Χιμένεθ».
Σας προβλημάτισε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας;
«Φυσικά. Ήταν κάτι που συζητήσαμε με τον μάνατζερ μου, όμως υπερίσχυσε η επιθυμία μου να εργαστώ στον ΠΑΟΚ».
Ποια ήταν η πρώτη σας εντύπωση από το ρόστερ της ομάδας;
«Λίγο πολύ ήταν όπως τα περίμενα. Ήξερα για τα «βαριά χαρτιά» και την αξία τους και σε ποιους παίκτες μπορούσα να στηριχτώ. Βρήκα και αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές τους οποίους είδα στην Ολλανδία αλλά το επίπεδό τους δεν ήταν τόσο υψηλό. Το πρώτο πράγμα που προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε ήταν η τεχνική μας και η κατοχή της μπάλας. Να μπορούμε να πιέσουμε ψηλά και να βγάζουμε γρήγορες επιθέσεις ώστε να έχουμε πιο εύκολο το γκολ. Με βάση τα χαρακτηριστικά των παικτών έχουμε «ανεβάσει» ταχύτητα όμως ακόιμη δεν είμαι ευχαριστημένος».
Με το που ξεκίνησε η προετοιμασία εμφανίστηκε το φαινόμενο των συχνών τραυματισμών. Πολλές θλάσεις οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Που οφείλεται αυτό;
«Έχω ακούσει πολλά για τους τραυματισμούς. Όντως υπήρξε πρόβλημα το οποίο κατά τη γνώμη μου αποδίδεται σε τρεις κυρίως λόγους: Πρώτα απ’όλα καινούριος προπονητής, καινούριος τρόπος προπόνησης. Επίσης παίζουν ρόλο οι ηλικίες των ποδοσφαιριστών ή το κατά πόσο είναι καταπονημένοι από προηγούμενες σαιζόν. Τέλος, υπήρξαν ποδοσφαιριστές που δεν ξεκίνησαν μαζί μας προετοιμασία όμως χρειάστηκε να παίξουν, αφού είχαμε κρίσιμα ευρωπαϊκά παιχνίδια».
Πιστεύετε ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να αντέξει παίζοντας σε Ελλάδα και Ευρώπη;
«Είναι πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Δεν είναι εύκολο παίκτες όπως ο Γκαρσία ή Λίνο για παράδειγμα να επανέλθουν εύκολα μετά από ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι στον αγώνα της επόμενης Κυριακής. Είναι πολύ δύσκολη η αποθεραπεία τους. Το ίδιο ισχύει και για τον Γεωργιάδη ο οποίος μπορεί να είναι μικρός, όμως είναι αδύναμος».
Είστε ευχαριστημένος από τις συνθήκες εργασίας στον ΠΑΟΚ;
«Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το ποδόσφαιρο. Ο πρόεδρος, ο Βρύζας, ο Κωνσταντινίδης, ακόμα και ο Κώστας Ιωσηφίδης, είναι πολύ συνεργάσιμοι. Δεν έχω κανένα παράπονο από τη συνεργασία μου μαζί τους.
Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι καθαρά το οικονομικό. Γενικά η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη και λογικό είναι, αφού δεν υπάρχει κάποιος που να βάλει πολλά λεφτά αυτή τη στιγμή, να έχουμε πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι με αυτές τις συνθήκες στον οικονομικό τομέα δεν μπορούμε να αλλάξουμε επίπεδο και να φτάσουμε εκεί που θέλουμε»
Πιστεύετε ότι η είσοδος των νέων παικτών από τις ακαδημίες και η μείωση του μπάτζετ μπορεί να αποτελέσει λύση;
«Σίγουρα το να προωθηθούν στην ομάδα νέα παιδιά είναι σημαντικό. Όμως αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά. Αυτή τη στιγμή είναι επτά παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να «κοιτάξουν» προς τη μεγάλη ομάδα. Αν όμως μπουν ταυτόχρονα τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά. Ήδη ο Σταφυλίδης έχει κερδίσει θέση. Αν μέχρι το τέλος της σαιζόν έχουμε «ετοιμάσει» ακόμη δύο παιδιά θα είμαι πολύ ευχαριστημένος. Γενικά πιστεύω πολύ στις ακαδημίες και είναι καλό για μια ομάδα να ξοδεύει πολλά στον τομέα αυτό. Στην Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία τα «φυτώρια» είναι πολύ σημαντικά για τους συλλόγους.
Θέλω να δουλέψουμε πολύ με την Κ20. Να κάνουμε πολλά φιλικά, ακόμα θα ήθελα να αγωνίζονται μέσα στην Τούμπα με φώτα και με κόσμο προκειμένου να νιώσουν πιο έντονα συναισθήματα για την ομάδα. Όμως ξέρω ότι ακόμα κι αυτό είναι δύσκολο, αφού έχει πολλά έξοδα (προβολείς, προσωπικό κλπ) και κολλάει στο οικονομικό. Όσον αφορά τη μείωση του μπάτζετ καταλαβαίνω ότι είναι επιβεβλημένη, από την άλλη όμως αν χάσεις πολύ καλούς παίκτες που δεν αντικαταστήσεις τότε αλλάζουν και οι στόχοι σου».
Ακόμα και αν δεν έχουμε απώλειες, χρειαζόμαστε παίκτες;
«Κάθε προπονητής χρειάζεται καλούς ποδοσφαιριστές. Ξέρω όμως ότι με την υπάρχουσα κατάσταση είναι πολύ δύσκολα να αποκτήσουμε ακριβούς παίκτες. Είναι πολύ δύσκολο για τον ΠΑΟΚ να αποκτήσει ξανά παίκτες επιπέδου Γκαρσία ή Κοντρέρας. Δεν είναι σε θέση η ομάδα να αποκτήσει για παράδειγμα Χιλιανό διεθνή αφού οι τιμές τους είναι πολύ υψηλές.
Έτσι, έχω πει στους ανθρώπους της ΠΑΕ ότι είναι καλό να κοιτάξουμε να αποκτήσουμε καλούς ποδοσφαιριστές από φθηνές αγορές. Για παράδειγμα, γιατί να μην πάρουμε τον καλύτερο παίκτη που αγωνίζεται στην Αλβανία ή στα Σκόπια. Ή να φέρουμε νέους παίκτες από την Αφρική που έχουν και τα σωματικά προσόντα. Γενικά πρέπει να αναζητήσουμε αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις»
Τι λέτε για τις επερχόμενες αποχωρήσεις παικτών;
«Σίγουρα το να αποδυναμώνεται η ομάδα μέσα στη σαιζόν δεν είναι καλό, όμως όπως είπαμε υπάρχει το οικονομικό που είναι σημαντικό. Από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο η αξία του παίκτη που αποχωρεί αλλά κυρίως και οι λύσεις διαδοχής του. Για παράδειγμα, αν φύγει ο Κοντρέρας είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί, ενώ στην περίπτωση του Αρίας έχουμε αρκετούς ποδοσφαιριστές στη θέση αυτή, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για νέα παιδιά, όπως ο Παναγιωτούδης. Είναι απαραίτητο οι όποιες αποχωρήσεις γίνουν να μην φέρουν αποσταθεροποίηση στην ομάδα.
Επαναλαμβάνω όμως ότι το σημαντικότερο, με την δύσκολη υπάρχουσα κατάσταση είναι να κοιτάξουμε προς τις ακαδημίες αλλά και όπως είπα τις φθηνές και καλές λύσεις. Να κοιτάξουμε από νωρίς να ετοιμάσουμε τους διαδόχους αυτών που παίζουν τώρα. Για παράδειγμα, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν παίκτη που να μπορέσει να αντικαταστήσει κάποια στιγμή τον Γκαρσία όταν αυτός θα αποχωρήσει, να και πιστεύω ότι παίκτης με την τεχνική του Γκαρσία είναι αδύνατον να βρεθεί».
Αναφερθήκατε στο οικονομικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Έχετε συναντήσει παρόμοιες καταστάσεις στην καριέρα σας ως προπονητής;
«Μόνο στη Μονακό, όμως εκεί ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα αφού τίποτε δεν λειτουργούσε σωστά και δεν μπορούσες να συνεννοηθείς με κάποιον. Γενικά στη Δυτική Ευρώπη, με εξαίρεση την περίπτωση που ανέφερα, δεν υπάρχει πρόβλημα και κυρίως στη Γαλλία οι πληρωμές γίνονται στην ώρα τους. Από ό,τι μαθαίνω προβλήματα παρόμοια με των ελληνικών ομάδων αρχίζουν να υπάρχουν στην Πορτογαλία».
Η συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι απέναντι στη Ρούμπιν δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση. Τι έχετε να πείτε εσείς;
«Δεν περίμενα ότι θα πάρει αυτό το θέμα τόσο μεγάλη διάσταση. Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση που έχω είναι πολύ μεγάλη. Εγώ, δόξα τω Θεώ, ως προπονητής έχω κερδίσει αρκετά, όμως σαν ποδοσφαιριστής ρουμάνικης ομάδας στην εποχή Τσαουσέσκου δεν έκανα τίποτα. Στο εξωτερικό έπαιξα στο τέλος της καριέρας μου μόνο στις Βρυξέλλες και στη Β’ Εθνική Γαλλίας. Μια τόσο μεγάλη προσφορά σίγουρα δεν μπορείς παρά να τη μελετήσεις, όμως σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι θα είμαι στον ΠΑΟΚ για να συνεχίσουμε το έργο που κάνουμε».
Σίγουρα η ευρωπαϊκή πορεία είναι πολύ σημαντική όμως και με δεδομένο την απομάκρυνση από την κορυφή, ο κόσμος της ομάδας θα ήθελε πολύ το κύπελλο.
«Ξέρω ότι ο κόσμος ζητάει επίμονα έναν τίτλο. Το κύπελλο είναι στόχος και προσπαθώ να εφιστήσω την προσοχή στο παιχνίδι με τον Εθνικό Αστέρα (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε πριν από το παιχνίδι κυπέλλου) αφού το θεωρώ επικίνδυνο».
Υπήρξε μεγάλη γκρίνια για τις επιλογές σας στο παιχνίδι με την Κέρκυρα.
«Ναι, επειδή δοκίμασα τον Κλάους στα δεξιά. Μα είχα τότε τον Παπάζογλου σε πολύ καλή κατάσταση και αφού δεν έπαιξε ο Σαλπιγγίδης θεώρησα ότι ο Αθανασιάδης θα μπορούσε να παίξει στα πλάγια. Άλλωστε πρέπει να δοκιμάζουμε πράγματα για να ξέρουμε τις δυνατότητες των παικτών. Παράδειγμα τον Γιάννου στο ματς με τον Άρη τον χρησιμοποίησα στα δεξιά για να δω τι μπορεί να καταφέρει, αφού ξέρω ότι είναι σέντερ-φορ».
Για τον κόσμο της ομάδας τι έχετε να πείτε;
«Τι παράπονο μπορώ να έχω από τον κόσμο; Βοηθάει την ομάδα του πάρα πολύ και είναι παντού μαζί μας. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε με το Σαλπιγγίδη σε ορισμένα παιχνίδια. Είναι καλό να σταματήσει να υπάρχει θέμα μεταξύ κάποιων οπαδών και Σαλπιγγίδη γιατί όταν ο παίκτης αυτός είναι καλά, εμένα μπορεί να μου ξεκλειδώσει τα παιχνίδια».
Η χρησιμοποίηση του Γλύκου στον αγώνα του Europa League αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη.
«Απ’ ό,τι ξέρω ο Γλύκος έπαιξε αυτά τα χρόνια που είναι στην ομάδα μόλις σε δύο παιχνίδια, ένα στο κύπελλο και ένα στο πρωτάθλημα. Είναι καλός τερματοφύλακας και του έδωσα την ευκαιρία. Είναι στο χέρι του να δείξει ότι έχει προσόντα και να αρπάξει την ευκαιρία».
Τελειώνοντας, θα θέλατε να μας πείτε για τη μεγαλύτερη επιτυχία σας ως ποδοσφαιριστής, την κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών με τη Στεάουα;
«Πριν ξεκινήσει ο τελικός είχαμε την άποψη ότι με τη συμμετοχή μας σε αυτόν είχαμε πετύχει ήδη το στόχο μας. Άλλωστε η Μπαρτσελόνα ήταν το μεγάλο φαβορί αγωνιστικά, ενώ ο τελικός γινόταν σε ισπανικό έδαφος (Σεβίλλη, Σάντσεθ Πιχθουάν). Παρόλα αυτά καταφέραμε να πάμε το παιχνίδι στα πέναλτι και να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Είχαμε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές όπως τον Ντουκαντάμ, τον Μπελοντέντιτσι που ήταν πολύ νεαρός ακόμα, τον Στόικα, τον Πιτούρκα, τον Λάκατους. Ακόμα όμως δεν μπορώ να ξεχάσω ότι έχασα πέναλτι στο παιχνίδι αυτό.
Τέλος επειδή έχουμε μπει στα Χριστούγεννα, θέλω να δώσω τις καλύτερες ευχές σε όλους τους οπαδούς της ομάδας μας, να είναι γεροί και ευτυχισμένοι. Και ήθελα να πω σε όλους τους Έλληνες, παρά τα προβλήματά τους να χαμογελούν και να έχουν το κεφάλι ψηλά».
ΠΗΓΗ: sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...