Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Τεχνητά νησιά-θέρετρα με σχήμα Ημισελήνου στο Αιγαίο σχεδιάζουν οι Τούρκοι

Σχέδιο Σελήνη & Αστέρας: Τεχνητά νησιά-θέρετρα με το σχήμα της Ημισελήνου στο Αι

Φαραωνικά έργα που θα αφήσουν για πάντα επί της Γης το σημάδι της διακυβέρνησης του
οραματίζεται ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ άλλων, θα κατασκευαστούν και νησιά με βίλες και ξενοδοχεία, πιθανώς ανοικτά της Σμύρνης.

Ειδικότερα, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το σχέδιο «Σελήνη και Αστέρας», μια πρόταση από τον βραβευμένο αρχιτέκτονα, Μετίν Χεπγκιουλέρ, που προβλέπει την κατασκευή τεχνητών νησιών με το σχήμα της ημισελήνου και του αστεριού -αναφορά στην τουρκική σημαία- τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα με πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία. 

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «6 Μέρες», ο ίδιος ο τούρκος αρχιτέκτονας υποστηρίζει ότι τα νησιά αυτά θα κοστίσουν 2,5 δισ. ευρώ και οι επικρατέστερες περιοχές για την κατασκευή τους είναι ανοιχτά της Σμύρνης, η θάλασσα του Μαρμαρά και η ανατολική Μεσόγειος. Πάνω στα νησιά θα κατασκευαστούν «πολυτελείς κατοικίες, βίλες, έξι ξενοδοχεία» αλλά και όλες οι υποδομές όπως λιμάνια, ελικοδρόμιο, τζαμιά και εκκλησία, διοικητικά κτίρια κλπ. Οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών θα καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ όπως υποστηρίζει θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την άρδευση και την αφαλάτωση. 

Την πρόταση έχει καταθέσει στις τουρκικές αρχές από το 2011 η εταιρεία ITAC International που ανήκει στον Χεπγκιουλέρ και τον συνέταιρό του, Ερτούρκ. 

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση θέλοντας να ετοιμαστεί για τον εορτασμό των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023 προχωρά σε μια σειρά από άλλα μεγάλα έργα, όπως νέους αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια, σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας έκτασης 10.000 χλμ, ένα γιγαντιαίο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη και ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, αλλά και μια διώρυγα που θα ενώνει το Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα! Τέλος, υπό κατασκευή βρίσκεται η τρίτη γέφυρα στο Βόσπορο κόστους 2,5 δισ. δολαρίων.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...