Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων – 1,5 δισ. τα έσοδα

Ολοκληρώθηκε η αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων – 1,5 δισ. τα έσοδα

Έπειτα από τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της, η σύμπραξη
των εταιρειών OPAP Investment Limited, Lottomatica Giochi e Partecipazioni S.r.l., Intralot Lotteries Limited και Scientific Games Global Gaming S.à.r.l., ανέλαβε τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η προσφορά που έκανε η κοινοπραξία, περιλαμβάνει εφάπαξ τίμημα 190 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η συνολική αξία του οικονομικού ανταλλάγματος για τα επόμενα αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ , δηλαδή περίπου 125 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Όπως σημειώνουν πηγές του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η πρόταση αυτή κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς το 2010 τα συνολικά κέρδη του ελληνικού δημοσίου από τη λειτουργία των Κρατικών Λαχείων ήταν περίπου 80 εκ. ευρώ, ενώ τα έτη 2011 και 2012 η πορεία τους ήταν έντονα πτωτική, με τα εκτιμώμενα κέρδη να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 60 εκ. ευρώ κατ' έτος.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ιωάννης Εμίρης, δήλωσε: «Τόσο το τίμημα, όσο και η εμβέλεια των εταιριών που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων κρίνονται απολύτως ικανοποιητικά».

«Μερικές από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες στον χώρο των λαχείων, συμμετέχουν σε μια κοινοπραξία που εγγυάται την ανάπτυξη του θεσμού, την αξιοποίηση ενός ακόμη περιουσιακού στοιχείου, τη σημαντική αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, την ενίσχυση της συμβολής των εσόδων των Λαχείων σε κοινωνικές δράσεις, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» συμπλήρωσε ο κ. Εμίρης.

Επανέρχεται το ΞΥΣΤΟ

Βάσει της σύμβασης των δύο πλευρών, πέρα από την ανάπτυξη των υφιστάμενων Κρατικών Λαχείων θα επανεισαχθεί, έπειτα από 10 χρόνια, το Στιγμιαίο Λαχείο (ΞΥΣΤΟ), δημιουργώντας παράλληλα νέες πηγές εσόδων για το Δημόσιο.

Τι ακόμα προβλέπει η σύμβαση

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι κάθε χρόνο το 30% του μεικτού κέρδους (Gross Gaming Revenue) των Κρατικών Λαχείων, πλην του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου, θα καταβάλλεται στο ελληνικό δημόσιο. Το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ κατά την διάρκεια της δωδεκαετούς παραχώρησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εγγυημένες καταβολές στο ελληνικό δημόσιο, από τη συμμετοχή του στα μεικτά κέρδη των Κρατικών Λαχείων, ανέρχονται σε 580 εκ. ευρώ, ως εξής: 30 εκ. ευρώ, το πρώτο έτος λειτουργίας και 50 εκ. ευρώ για καθένα από τα ένδεκα επόμενα έτη.

Τα ανείσπρακτα κέρδη των παικτών θα αποδίδονται και αυτά στο ελληνικό δημόσιο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στη 12ετία, σε περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ.

Τα κέρδη του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου θα συνεχίσουν να αποδίδονται εξ' ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο, με το ποσό να αναμένεται να φτάνει περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ο πλήρης φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα υπογραφεί η σχετική Σύμβαση Παραχώρησης. Η σύμβαση παραχώρησης θα κυρωθεί με Νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων -το πιθανότερο τον Μάρτιο, ενώ ο παραχωρησιούχος θα αρχίσει να λειτουργεί τα Κρατικά Λαχεία έξι μήνες αργότερα.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...