Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο Σαμαράς ξεκινάει τον γύρο του... κόσμου για επενδύσεις

Ο Σαμαράς ξεκινάει τον γύρο του... κόσμου για επενδύσεις

Στις 27 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται το Κατάρ, με σκοπό να συζητήσει ο ίδιος
– για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός «θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος».
Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα κάνει ταξίδι αυθημερόν στη Μάλτα όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής στη συνεδρίαση του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) με θέμα «Η απάντηση είναι περισσότερο Ευρώπη-Ολοκληρώνοντας τη Νομισματική και Οικονομική Ένωση» και θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Λόρενς Γκόνζι.
Με τον γύρο ταξιδιών του που ξεκινάει από το Κατάρ στις 26 και 27 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να σηματοδοτήσει το τέλος ενός κύκλου που περιέλαβε τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις γύρω από τα νέα μέτρα και την αποδέσμευση της δόσης, για να δείξει ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος στο κυβερνητικό έργο που αφορά στην ανάπτυξη.
Διεθνείς επαφές κορυφής
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον, τη Μόσχα και το Πεκίνο ώστε να κλειστούν ανάλογα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν.
Οι διεθνείς αυτές επαφές σχετίζονται με την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και τονίζουν ότι η σειρά των ταξιδιών θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός είχε ήδη σχεδιάσει τον διεθνή γύρο επαφών κορυφής όταν έλεγε στη Βουλή την Κυριακή, λίγο πριν ψηφισθεί ο προϋπολογισμός, «δεν θα περιμένω τις επενδύσεις, θα τις κυνηγήσω».
Τι περιμένει από το Κατάρ ο Πρωθυπουργός
Ειδικά από το ταξιδι στο Κατάρ προσδοκά να αποδώσει «άμεσα και απτά αποτελέσματα» ώστε να σηματοδοτήσει το τέλος της ελληνικής απομόνωσης από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές – κυρίως να αποδείξει ότι η θέση της χώρας στην ευρωζώνη δεν τίθεται πια σε αμφισβήτηση.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι συζητήσεις στη Ντόχα του Κατάρ δεν θα γίνουν «από το μηδέν», αλλά στη βάση θεμάτων που είχαν ανοίξει από την κυβέρνηση Παπανδρέου και παρέμειναν ανοικτά. Μετά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις προσδοκιών εκ μέρους της κυβέρνησης του Κατάρ που αναμένονταν να επενδύσει επί κυβέρνησης Παπανδρέου δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει τώρα ιδιαίτερα προσεκτικό.
Ταξίδι στην Ουάσινγκτον για Ομπάμα-Λαγκάρντ
Ημερομηνία για συνάντηση κορυφής με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου και το αίτημα έχει ήδη φθάσει στον Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός Πρόεδρος θεωρείται υποστηρικτής των ελληνικών αιτημάτων και η συνάντηση του Πρωθυπουργού μαζί του θα έδινε νέα ώθηση στην ελληνική κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Ομπάμα είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγεκλα Μέρκελ και ζήτησε από την κ. Μέρκελ να λάβει μια τελική απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.
«Πρέπει να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», φέρεται να είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο ο Ομπάμα.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...