Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Το πορτογαλικό βίντεο-κόλαφος που δεν άφησαν οι Γερμανοί να προβληθεί στο Βερολίνο

Το πορτογαλικό βίντεο-κόλαφος που δεν άφησαν οι Γερμανοί να προβληθεί στο Βερολί

Η αλήθεια πονάει, και γι' αυτό ίσως κάποιοι Γερμανοί δεν θέλουν να ακούγεται. Αυτό ισχύει στην περίπτωση του
βίντεο “Ich Bin Ein Berliner” που ετοίμασαν δύο πορτογάλοι ακτιβιστές με στόχο να αποδείξουν στους Βερολινέζους ότι ο λαός τους που υφίσταται Μνημόνια δεν είναι τεμπέλης και αξίζει αλληλεγγύη.
Στο βίντεο, που έχει ως τίτλο τη διάσημη ρήση του Κένεντι* από το 1963, οι δύο παραγωγοί προσπαθούν με γλαφυρό τρόπο να διαλύσουν τις προκαταλήψεις που έχουν συνήθως οι Γερμανοί πολίτες για την Πορτογαλία, και προφανώς για άλλες χώρες όπως η Ελλάδα: Ότι δεν δουλεύουν πολύ, δεν πληρώνουν τους φόρους τους, δεν προσπαθούν αρκετά να φτιάξουν την οικονομία τους και ότι κάθονται και κάνουν πάρτι συνεχώς. Παράλληλα, παρουσιάζουν με στοιχεία την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα τους από το 1974 που έπεσε η Χούντα με την επανάσταση των Γαρύφαλων.
Το βίντεο θα προβαλλόταν σε δημόσια μέρη στο Βερολίνο στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν τη προβολή του, αποκαλώντας το πολιτικά επιζήμιο. Οι παραγωγοί του (το ηγετικό στέλεχος του PSD Μοίτα ντε Ντέους και ο πρώην ηγέτης του κόμματος  Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα) το έδωσαν στη δημοσιότητα με στόχο να μάθουν οι Γερμανοί την αλήθεια.
Παραδέχονται ότι έγιναν και λάθη: Στην Πορτογαλία έχουν ένα πολύ μεγάλο στόλο νέων αυτοκινήτων, λένε, μόνο που το 41,3% από αυτά είναι γερμανικά. Η Siemens εγκατέστησε δίκτυο πρατηρίων ηλεκτρικής ενέργειας για αυτοκίνητα, αλλά δεν έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ξόδεψαν 1 δισ. ευρώ για 2 γερμανικά υποβρύχια. Ξόδεψαν 674 εκατ. ευρώ για τα ποδοσφαιρικά στάδια του Euro 2004 – τα περισσότερα κατασκευάστηκαν από γερμανικές εταιρείες. Το εμπορικό ισοζύγιο Πορτογαλίας-Γερμανίας δίνει 3 δισ. κέρδη στους Γερμανούς.
Ωστόσο, εξιστορεί το βίντεο, η Πορτογαλία προσπάθησε να διορθώσει τα λάθη με τον τρόπο που της υπέδειξαν: Μείωσε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, έκλεισε δημόσιες υπηρεσίες, κατήργησε τα δώρα διακοπών και χριστουγέννων, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, αύξησε τη φορολογία σε μισθούς, κατανάλωση, ακίνητα, μεταφορές και προχώρησε σε δραματικές περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια. Όπως ακριβώς στην Ελλάδα.
«Πετύχαμε δύο ρεκόρ εδώ» λέει το βίντεο: «Την μεγαλύτερη περικοπή εξόδων και την μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην ιστορία της Πορτογαλίας. Και παρ'ολα αυτά κάποιοι άνθρωποι θεωρούν πως δεν προσπαθούμε αρκετά. Ότι δεν δουλεύουμε αρκετά, δεν πληρώνουμε αρκετούς φόρους και γλεντάμε διαρκώς». Όμως οι αριθμοί το διαψεύδουν, υποστηρίζουν και το αποδεικνύουν με στοιχεία, όπως θα δείτε στο βίντεο. Παράλληλα, θυμίζουν ότι όταν η Γερμανία επανενώθηκε και διέγραψε τα παλιά χρέη, η Πορτογαλία την υποστήριξε, όπως επίσης το 2005 όταν πέρασε το όριο δημόσιου χρέους χωρίς κυρώσεις. Το τελικό συμπέρασμα τους είναι ότι οποτεδήποτε

* Στις 26 Ιουνίου του 1963, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Δυτικό Βερολίνο μπροστά σε 450 χιλιάδες γερμανούς. Επιχειρώντας να δείξει την αλληλεγγύη της χώρας του και των συμμάχων στην τότε Δυτική Γερμανία, μόλις 22 μήνες μετά την ανέγερση του Τοίχους του Βερολίνου από την Ανατολική Γερμανία, και να εμψυχώσει τους βερολινέζους που φοβούνταν επέμβαση ο Κένεντι είπε: 
Δυο χιλιάδες χρόνια πριν, το πιο περήφανο καύχημα ήταν civis Romanus sum ["Είμαι ένας Ρωμαίος Πολίτης”]. Σήμερα, στον ελεύθερο κόσμο, το πιο περήφανο καύχημα είναι "Ich bin ein Berliner!" [“Είμαι ένας Βερολινέζος”]... Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι, όπου κι αν ζουν, είναι πολίτες του Βερολίνου, και επομένως και εγώ, ως ελεύθερος άνθρωπος, μπορώ να πω με περηφάνεια "Ich bin ein Berliner!"

Δείτε το επίμαχο βίντεο καθώς και την ομιλία του Κένεντι



iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...