Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Επανέρχεται στα σχολεία η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη



Απόφαση για τη διαδικασία λειτουργίας της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, επαναφέροντας στην

ουσία το θεσμό της δωρεάν βοήθειας φροντιστηριακού τύπου στο σχολείο.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται με ομάδες λυκείων της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, και θα εφαρμόζεται για τα βασικά μαθήματα των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς και στα μαθήματα επιλογής ξένων γλωσσών.

Αναλυτικά η πρόταση που υπέγραψε ο κ. Παπαθεοδώρου ορίζει τα εξής:
1. Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (Π.Δ.Σ.), ως υποστηρικτικός θεσμός της εκπαίδευσης, ταυτίζεται με τον αντίστοιχο θεσμό της Ενισχυτικής Διδασκαλίας (Ε.Δ.). και απευθύνεται σε μαθητές, όλων των τύπων Λυκείων, οι οποίοι υστερούν στη σχολική τους επίδοση, με συνέπεια να μην μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν αποδοτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, ή μαθητές που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, η μείωση της μαθητικής διαρροής και η βελτίωση της απόδοσής τους και με απώτερο στόχο να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσβασής τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά σχολικής αποτυχίας. Ως εκ τούτου, με τη λειτουργία της Π.Δ.Σ. δημιουργούνται συνθήκες πρόληψης και θεραπείας του κοινωνικού αποκλεισμού και αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

2. Το σχετικό πρόγραμμα αρχίζει να λειτουργεί με την κοινοποίηση της εγκυκλίου έναρξης από την Δ/νση ΣΕΠΕΔ, Τμήμα Ε' πρόσθετης διδακτικής στήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας κάθε σχολικό έτος και λήγει με το πέρας των εξετάσεων. Ειδικά για τις ημέρες των εξετάσεων, επιτρέπεται η συνέχιση του προγράμματος ως προς το πλήθος των ωρών που ισχύει κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Η Π.Δ.Σ. υλοποιείται στα βασικά μαθήματα των Λυκείων και των ΕΠΑΛ (όχι στα εργαστηριακά), καθώς και στα μαθήματα επιλογής ξένων γλωσσών, ύστερα από απόφαση του Δ/ντη Δ.Δ.Ε και του οικείου ΠΥΣΔΕ.

3. Το πρόγραμμα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης υλοποιείται κατά ομάδες Λυκείων (ΚΕΝΤΡΟ) της ίδιας
εκπαιδευτικής περιφέρειας, με απόφαση του Διευθυντή Διεύθυνσης της οικείας Διεύθυνσης. Η συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα προτείνεται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς από τον σύλλογο των διδασκόντων με παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια, ύστερα από σχετική εισήγηση του διδάσκοντος καθηγητή και σε συνδυασμό με τις αιτήσεις ενδιαφέροντος−συμμετοχής των μαθητών. Κατόπιν ο Δ/ντής Δ.Δ.Ε και το ΠΥΣΔΕ, αφού έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του πρωινού προγράμματος, εγκρίνουν κέντρα πρόσθετης διδακτικής στήριξης με τον αντίστοιχο αριθμό τμημάτων ανά μάθημα, ανάλογα με:

1) το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και

2) τις προτάσεις για τον αριθμό μαθητών, των συλλόγων διδασκόντων των λυκείων της Διεύθυνσης. Σε περίπτωση που ο αριθμός τμημάτων υπολείπεται των αιτήσεων, οι μαθητές επιλέγονται από το Δ/ντή Δ.Δ.Ε και το ΠΥΣΔΕ με παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια, σε συνεργασία με τους αρμόδιους σχολικούς συμβούλους. Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα ΚΕΝΤΡΑ Π.Δ.Σ. ακολουθούν τις κείμενες διατάξεις. Υπεύθυνοι των κέντρων Π.Δ.Σ. δύνανται να ορίζονται:

Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί Β ή Γ ή Δ βαθμού με απόφαση του Δ/ντή Δ.Δ.Ε. Οι Υπεύθυνοι κέντρων Π.Δ.Σ. έχουν μειωμένο το υποχρεωτικό τους ωράριο κατά 4 ώρες.

Για την κάλυψη των αναγκών ειδικών κατηγοριών (σωφρονιστικά καταστήματα κ.τ.λ) προβλέπεται η δημιουργία παραρτημάτων Π.Δ.Σ.

4. Το ημερήσιο πρόγραμμα Π.Δ.Σ καλύπτει 1−3 διδακτικές ώρες την ημέρα. Κάθε μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει από ένα έως και όλα τα μαθήματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Το πλήθος των μαθητών ανά τμήμα είναι 5−20. Αλλαγή των παραπάνω ορίων είναι δυνατή ύστερα από τεκμηριωμένη απόφαση του Δ/ντή της οικείας Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης. Κάθε μάθημα του προγράμματος μπορεί να διδάσκεται μέχρι 4 ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς να γίνεται υπέρβαση των ωρών του ωρολογίου προγράμματος στο αντίστοιχο μάθημα. Ο μαθητής που θα απουσιάσει αδικαιολόγητα από το πρόγραμμα για περισσότερες από το 50% των μηνιαίων ωρών του τμήματος, διαγράφεται από το τμήμα, μετά από ενημέρωση του γονέα ή κηδεμόνα του.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...