Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ο πλανόδιος, ο εργολάβος και ο άνεργος πίστεψαν πως είχαν κάνει τη ληστεία του αιώνα


Ο πλανόδιος, ο εργολάβος και ο άνεργος πίστεψαν πως είχαν κάνει τη ληστεία του α


Οι δράστες που εισέβαλαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας πίστεψαν πως
είχαν κάνει τη ληστεία του αιώνα. Ηταν σίγουροι πως τα κλοπιμαία θα μπορούσαν να τα πουλήσουν σε αρχαιοκάπηλους και συλλέκτες έναντι εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο ο ερασιτεχνισμός τους τόσο κατά τη διάρκεια της ληστείας, όσο και το επόμενο διάστημα που αναζητούσαν αγοραστές, τους οδήγησαν στα χέρια της Αστυνομίας.

Το λάθος που εκμεταλλεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ και συνέλαβε τους δράστες

Από τα δεκάδες αντικείμενα που άρπαξαν από τις προθήκες του Μουσείου, οι δράστες ξεχώρισαν ένα χρυσό δαχτυλίδι της μυκηναϊκής εποχής και θέλησαν να το πουλήσουν στην τιμή του ενός εκατομμυρίου. Αυτό ήταν και το πρώτο σημαντικό λάθος, αφού αμέσως κυκλοφόρησε η φήμη πως άγνωστοι αναζητούν αγοραστές για το δαχτυλίδι και αμέσως στην ΕΛ.ΑΣ σήμανε συναγερμός.

Στην αστυνομική διεύθυνση Πάτρας έφτασε πρόσφατα η πληροφορία πως ένας 41χρονος Ελληνας είχε στην κατοχή του ένα χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι και προσπαθούσε να το προωθήσει στην αγορά. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 41χρονο και προσποιούμενοι τους αγοραστές έκλεισαν ραντεβού μαζί του σε ξενοδοχείο στην Πάτρα, όπου και συνάντησαν των αρχηγό των ληστών.

Προηγούμενως είχαν διαπραγματευτεί μαζί του για το ποσό αντί του οποίου θα «αγόραζαν» το δαχτυλίδι. Ξεκινώντας από το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ «συμφώνησαν» στις 300.000 ευρώ.

Ο μικροπωλητής στο Μοναστηράκι ήθελε να γίνει εκατομμυριούχος Φαντομάς

Στα δρομάκια στο Μοναστηράκι και την Πλάκα σύχναζε ο εγκέφαλος της συμμορίας των ληστών του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και έκανε τον πλανόδιο πωλητή. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει tovima.gr το εμπόρευμα του 41χρόνου δράστη ήταν αναπτήρες και άλλα μικροαντικέιμενα.

Ο ληστής του Μουσείου από τη στιγμή που πήρε στα χέρια του τα κλοπιμαία προσπαθούσε να βρει τρόπο να τα πουλήσει και να εισπράξει μεγάλη χρηματικά ποσά. Χαρακτηριστικό είναι πως από τους αστυνομικούς που υποδύθηκαν τους αγοραστές ζήτησε 300.000 ευρώ.

Μάλιστα επειδή φοβόταν να ταξιδέψει με τα κλοπιμαία πάνω του, πήγαινε συνεχώς στην Πάτρα αναζητώντας σε πρόσωπα του αγοραστές. Η αγωνία του όμως να «ξεφορτωθεί» γρήγορα τα αρχαία αντικείμενα τον οδήγησε στο μοιραίο λάθος που δεν ήταν άλλο από το ραντεβού με την Αστυνομία.

Ο «εγκέφαλος» αντιστάθηκε – Προσπάθησε να βγάλει όπλο

Το ραντεβού είχε οριστεί για τις τρεις το μεσημέρι της Παρασκευής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας. Μετά από αρκετές αναβολές, στη μία τα ξημερώματα, ο Αστυνομικός που προσποιούνταν τον αγοραστή, πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμενε ο δράστης και αφού του επέδειξε το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, παρέλαβε το δαχτυλίδι.

Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς που ανέμεναν σε διπλανά δωμάτια. Ο 41χρονος αιφνιδιάστηκε, τα έχασε, μόλις κατάλαβε πως είχε δώσει ραντεβού στους αστυνομικούς. Μες τη σκέψη πως αν δεν κάνει κάτι θα βρεθεί σύντομα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, αντιστάθηκε, πάλεψε. Μάλιστα έβγαλε όπλο και να απείλησε τους αστυνομικούς, οι οποίοι όμως τον αφόπλισαν και του πέρασαν χειροπέδες.

Στη συνέχεια οδήγησε τις αρχές και στους δύο συνεργούς του, έναν 36χρονο άνεργο και ένα 50χρονο εργολάβο οι οποίοι περίμεναν στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου , όπου είχε προγραμματιστεί το ραντεβού με τους αγοραστές. Αφού συνελήφθησαν και αυτοί με τη σειρά τους υπέδειξαν στους αστυνομικούς που είχαν κρύψει τα κλοπιμαία από το Μουσεία.

Ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ αναζητά ακόμα δύο άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Έθαψαν τα κλοπιμαία κοντά στο Μουσείο

Αμέσως μετά τη ληστεία οι δράστες πανικόβλητοι από το σάλο που είχε προκληθεί και από την κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ αναζητούσαν εναγωνίως ένα μέρος να κρύψουν τα κλοπιαμαία. Τελικά αποφάσισαν πως το πιο ασφαλές ήταν να τα θάψουν στο δάσος, σε ένα σημείο κοντά στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν και περίμεναν να ηρεμήσει η κατάσταση.

Λίγο καιρό αργότερα επέστρεψαν πήραν το δαχτυλίδι και μερικά αντικείμενα ακόμα και ξεκίνησαν την αναζήτηση αγοραστή. Τελικά υπέδειξαν στους αστυνομικούς την περιοχή Κοσκινά, όπου βρέθηκαν και εκείνοι εντόπισαν μέσα σε τσουβάλι που ήταν θαμμένα σε λόφο αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το μουσείο.

Δένδιας: Παρά τη δυσχεράστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στα θέματα ασφαλείας, ούτε στα θέματα προστασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς

«Η εξιχνίαση της ληστείας και η ανεύρεση των κλεμμένων εκθεμάτων αφενός μεν αποκαθιστά την ενότητα των εκθεμάτων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αφετέρου αποτελεί και μία απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα ήθελα γι' αυτό το λόγο να συγχαρώ τους Αξιωματικούς και τους άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας στην Πάτρα, καθώς και τον Στρατηγό και τον Ταξίαρχο εκεί για τη μεγάλη προσπάθεια και το αίσιο αποτέλεσμα.

Θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να εκπέμψω ένα συνολικό μήνυμα: ότι παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στα θέματα ασφαλείας, ούτε στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε την περιουσία, υπό την ευρύτερη έννοια, της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού.

Και θα ήθελα να σας πω ότι το απόλυτο ενδιαφέρον μας ισχύει και για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, τις οποίες χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία.

Θα ήθελα τώρα να δώσω το λόγο στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μενδώνη, η οποία βρίσκεται εδώ επειδή ο Υπουργός, ο κ. Τζαβάρας είναι στο εξωτερικό, και να την ευχαριστήσω για την παρουσία της». 

Τζαβάρας: «Σπουδαία επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ»

«H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας»

Αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται σε μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα που συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμα της.

«Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους. Παράλληλα η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων».

Δείτε όλα τα αντικείμενα που είχαν αφαιρέσει οι ληστές πατώντας εδώ. 

Φωτογραφία: Eurokinissi


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...