Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Κύπρος: Προεδρικές εκλογές δύο γύρων προβλέπει δημοσκόπηση



Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν οι εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου για την
ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RΑΙ Consultants, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Με βάση τη δημοσκόπηση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Νίκος Αναστασιάδης, έχει προβάδισμα τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στο δεύτερο. Τα ποσοστά που καταγράφονται είναι: Νίκος Αναστασιάδης 37,2%, Σταύρος Μαλάς (στηρίζεται από το ΑΚΕΛ) 21,9%, Γιώργος Λιλλήκας (στηρίζεται από την ΕΔΕΚ) 14,2%, Άντρη-Μακαρία Στυλιανού 1,5%, αποχή 8,6%, λευκό 7,4%, δεν απάντησαν 9,2%.

Στα δυο σενάρια για τον δεύτερο γύρο, τα ποσοστά Αναστασιάδη καταγράφονται ψηλά (με Λιλλήκα εξασφαλίζει 43,2% και με Μαλά 46,3%). Είναι, επίσης, σημαντικό ότι οι δυο αντίπαλοι του κ. Αναστασιάδη, στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να κινηθούν σε δυο άξονες. Πρώτο, εκείνος που θα περάσει στον δεύτερο γύρο πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του τρίτου υποψήφιου για «να τους προσθέσει» στα δικά του ποσοστά (αυτό δεν φαίνεται σήμερα, με βάση τη δημοσκόπηση, εύκολο εγχείρημα). Δεύτερο, να περιορίσουν την αποχή.

Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι τάσεις που διαμορφώνονται στην Κυπριακή κοινωνία σήμερα ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, όπως και οι συμμαχίες. Κυρίως, γιατί το σκηνικό μπορεί να επηρεασθεί από τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας (μνημόνιο, τρόικα κ.λπ.).

Εξάλλου, από την δημοσκόπηση προκύπτει πως η διαφαινόμενη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, αν και δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη, δεν προσθέτει σημαντικά στα ποσοστά Αναστασιάδη. Άλλωστε οι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ ψηφοφόροι φαίνεται να διαφωνούν με την κίνηση της ηγεσίας τους να συμπήξει μέτωπο με τον ΔΗΣΥ.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία, Σταύρος Μαλάς, δεν φαίνεται επί του παρόντος να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, που είναι και το μόνο κόμμα σήμερα, το οποίο τον υποστηρίζει. Φαίνεται, να έχει πρόσβαση στους ψηφοφόρους του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, πλην όμως αυτή είναι περιορισμένη.

Ο Γιώργος Λιλλήκας διατηρεί ποσοστά, τα οποία του επιτρέπουν να στηρίξει διεύρυνση της υποστήριξής του. Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ τον υποστηρίζουν.

Εξάλλου, η εφημερίδα «Αλήθεια» σε σημερινό ρεπορτάζ για τις προεδρικές εκλογές υποστηρίζει ότι τρεις τουλάχιστον δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη να είναι ο κερδισμένος «καθώς συγκεντρώνει ποσοστά τέτοια που με την αναγωγή μπορεί να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...