Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Κύπρος: Με κάμερες στις ΑΤΜ αντιγράφουν τα δεδομένα πιστωτικών καρτών




Λευκωσία: Η Αστυνομία καλεί τους χρήστες Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών (ΑΤΜ) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και
παρατηρητικοί ώστε να αποτρέπουν αντιγραφή των δεδομένων των πιστωτικών τους καρτών, τα οποία χρησιμοποιούνται για κατασκευή νέων καρτών και χρήση τους στο εξωτερικό.


Η αντιγραφή των δεδομένων γίνεται με μικρές κάμερες που τοποθετούνται στις ΑΤΜ. 


Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, οι χρήστες των ΑΤΜ θα έχουν πρόσθετη προστασία εάν κατά την ώρα καταχώρηση του κωδικού της κάρτας τους (pin) καλύπτουν με το άλλο χέρι τους αριθμούς που πληκτρολογούν, καθώς η αντιγραφή γίνεται με τοποθέτηση κάμερας επί των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών.


Ο κ. Αγγελίδης διευκρίνισε ότι η Αστυνομία απευθύνει την έκκληση προς τους χρήστες των ΑΤΜ επειδή το καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση στην κλοπή καρτών ή δεδομένων και επειδή το καλοκαίρι είναι ευκολότερος ο εντοπισμός των μικροκαμερών που τοποθετούν οι δράστες στις ΑΤΜ, καθώς λόγω της ψηλής θερμοκρασίας η κόλλα με την οποία τις στερεώνουν αδυνατίζει και είναι πιο ευδιάκριτες. 


Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε επίσης ότι είναι ύψιστης σημασίας η παρακολούθηση του λογαριασμού ώστε να εντοπισθεί έγκαιρα, η όποια κλοπή.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η Αστυνομία, οι δράστες παρακολουθούν την ΑΤΜ και όταν η κάμερα καταγράψει τα δεδομένα αρκετών καρτών την αφαιρούν και φεύγουν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αγγελίδης, προσθέτοντας ότι εάν χρήστες αντιληφθούν ασυνήθη παρουσία ατόμων στην περιοχή των ΑΤΜ να ειδοποιούν την Αστυνομία. 


Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει πάρα πολύ καλή συνεργασία της Αστυνομίας με την JCC, η οποία έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τη χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών, και εφόσον η Αστυνομία ειδοποιηθεί έγκαιρα μπορεί να συλλάβει το δράστη την ώρα που κάνει τη συναλλαγή.


Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας πρόσθεσε πως επειδή οι κάρτες κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, είναι καθοριστικής σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση της Αστυνομίας, ώστε να έχει περιθώριο δράσης. 


Ο κ. Αγγελίδης είπε, τέλος, ότι οι χρήστες πιστωτικών καρτών θα έχουν πρόσθετη προστασία αν αλλάζουν συχνά τον κωδικό pin της κάρτας τους.


philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...