Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Χρυσοφόρες μπίζνες των ΚΕΚ στις πλάτες των ανέργων



Του Γιώργου Κατερίνη
 
1.500 ευρώ στον… εκπαιδευόμενο και 2.100 ευρώ στον… ιδιώτη-επιμορφωτή.
 
 
Εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ προορισμένα για την καταπολέμηση της ανεργίας καταλήγουν τελικά στις τσέπες ιδιοκτητών ΚΕΚ, που είναι και οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από τα προγράμματα κατάρτισης. Το παράδειγμα των άνεργων δημοσιογράφων που αυτό το διάστημα παραλαμβάνουν τις «επιταγές κατάρτισης» ή training voucher επί το… ευρωπαϊκότερο, είναι αποκαλυπτικό.

Οι άνεργοι παραλαμβάνουν μια επιταγή με την οποία θα αναζητήσουν Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για να εκπαιδευτούν. Κάθε επιταγή αποτιμάται σε 2.100 ευρώ. Αυτά τα χρήματα αποτελούν την αμοιβή του ΚΕΚ για τα «έξοδά του». Ο άνεργος που θα καταρτιστεί θα λάβει ως επίδομα 1.500 ευρώ μεικτά, κάπου 1.200 ευρώ στο χέρι, γιατί παρ’ ότι άνεργος πρέπει και να φορολογηθεί. Έτσι, από ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 5.097.600 ευρώ που αφορά 1.416 άνεργους δημοσιογράφους, τα 3 εκατομμύρια ή το 60%(!), θα εισρεύσουν στα ταμεία των ΚΕΚ, που αποδεικνύονται και οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από αυτή την κατάρτιση.

Καλή δουλειά σε βάρος των ανέργων
Η διόγκωση αυτής της κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει μεγάλη ιστορία και αρκετό παρασκήνιο. Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης έχουν φυτρώσει παντού. Αν και υποτίθεται υπάρχουν περιορισμοί στην αδειοδότηση και την πιστοποίησή τους, κάποια λειτουργούν στην πράξη ως όμιλοι, αφού εμφανίζονται με διαφορετικές ονομασίες, αλλά με συνεργαζόμενες δομές. Είναι σύνηθες το φαινόμενο ένα ΚΕΚ να αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα κατάρτισης, αλλά να το υλοποιεί σε δομές άλλου ΚΕΚ! Επίσης θεωρείται λογικό π.χ. το ΚΕΚ του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, που είναι υποτίθεται κοινωνικός φορέας των μηχανικών της χώρας, να εκπαιδεύει άνεργους… δημοσιογράφους. Οι δομές των ΚΕΚ είναι «λάστιχο» και μπορούν να εκπαιδεύουν από τεχνίτες αερίων καυσίμων, μέχρι βιβλιοθηκονόμους…
Ο δραστήριος Σύλλογός τους (ΕΛΣΕΚΕΚ) με κάθε τρόπο διεκδικεί την υλοποίηση προγραμμάτων, οργανώνοντας μάλιστα δημόσιες εκδηλώσεις και… λόμπινγκ για την προώθηση των δραστηριοτήτων του. Το πλέγμα των σχέσεων της ομάδας αυτών των επιχειρήσεων με τα κόμματα εξουσίας είναι ισχυρότατο.
Μιλώντας ο (παρατηθείς υφυπουργός Εργασίας) Νίκος Νικολόπουλος, τον περασμένο Γενάρη, σε ημερίδα του παραπάνω Συλλόγου, με την ιδιότητα του τότε τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε ενίσχυση των ΚΕΚ, ενίσχυση της κατάρτισης, επέκταση της αρμοδιότητας των ΚΕΚ και στα επαγγελματικά περιγράμματα, ενώ δήλωσε έτοιμος «να βάλει πλάτη» για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στα μόλις λίγα 24ωρα που παρέμεινε υφυπουργός Εργασίας, αντιλήφθηκε ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δεν θα βρίσκεται στα χέρια του, οπότε και παραιτήθηκε, στερώντας τους ιδιοκτήτες της ιδιωτικής κατάρτισης από έναν ένθερμο φίλο στα κυβερνητικά κλιμάκια.

Σε αυτή την ομιλία του… τέως υφυπουργού, διαβάζουμε και το όραμα των σχετικών επιχειρήσεων κατάρτισης: «Τα νέα προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα, θα πρέπει να αφορούν σε ένα σημαντικό αριθμό, τουλάχιστον 200.000 ανέργων και να περιλαμβάνουν μεγάλη διάρκεια υποχρεωτικής απασχόλησης (πρακτικής άσκησης) συνδέοντάς τους με τις επιχειρήσεις». Μπορεί ο καθένας να φανταστεί για πόσα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μιλάμε, τα οποία θα κατευθυνθούν σε προγράμματα αμφίβολης κατάρτισης και δημιουργίας ενός «μάχιμου, ευέλικτου και έξυπνα καταρτισμένου Ανθρώπινου Δυναμικού», όπως περιγράφει το στόχο ο κ. Νικολόπουλος.


Επιταγή συνέχισης της ανεργίας
Η κατάρτιση και η διαρκής εκπαίδευση των ανέργων ώστε να αποκτούν δεξιότητες, είναι μια τεράστια επιχείρηση παραπλάνησης.
Ο άνεργος απλά, με την επιταγή στο χέρι θα περιπλανηθεί λίγο στις ελκυστικές δομές των ΚΕΚ, που διαγκωνίζονται για να προσελκύσουν περισσότερη πελατεία.
Δίνοντας την επιταγή, δεν σημαίνει ότι αμέσως θα αρχίσει να λαμβάνει και το ανάλογο βοήθημα, αφού αυτό προβλέπεται να γίνει περίπου 5-6 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος.
Εν τω μεταξύ, αν είναι επιδοτούμενος άνεργος, θα σταματήσει να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα καταρτίζεται.

Τελειώνοντας το πρόγραμμα, ίσως αποδειχτεί ότι έχει ωφεληθεί με χρήσιμες γνώσεις. Αλλά σε μια αγορά εργασίας που διαλύεται, ποιες είναι οι πιθανότητες να βρει εργασία; Αλήθεια, θα είχε ενδιαφέρον αν μαθαίναμε πόσοι από τους ανέργους που καταρτίσθηκαν στη συντήρηση αρχαιοτήτων ή στη φωτογραφία ή σε δεκάδες άλλα προγράμματα κατάρτισης που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγα χρόνια αξιοποίησαν αυτές τις γνώσεις σε θέσεις εργασίας.

Ο Κρόνος που τρώει τα κοινοτικά κονδύλια
Πέρα από τη νόμιμη μπίζνα, όμως, δεν λείπουν και οι «ακραίες» περιπτώσεις κοινών απατεώνων με… πιστοποίηση. Τέτοια περίπτωση είναι το ΚΕΚ Κρόνος (υπεύθυνος εμφανίζεται ο Κυριάκος Δημητρίου) με έδρα τα Ψαχνά Ευβοίας. Το ΚΕΚ αυτό μέσα στο 2009 ανέλαβε πέντε προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε «άνεργους παλιννοστούντες-μετανάστες- πρόσφυγες», τα οποία και υλοποιήθηκαν στις δομές του ΚΕΚ Μέντωρ. Τόσο οι εκπαιδευτές, όσο και οι εκπαιδευόμενοι πολλών από αυτά τα προγράμματα μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, παρ’ ότι τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν και ο ιδιοκτήτης του ΚΕΚ εισέπραξε τα χρήματα της επιδότησης από τον Οκτώβριο του 2010.
Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, παρ’ ότι γνώριζε την «ασυνέπεια» του συγκεκριμένου επιχειρηματία, ουσιαστικά συγκάλυψε την υπόθεση, μέχρι να πάρει τα χρήματά του. Χρειάστηκε να γίνουν έγγραφες καταγγελίες στις αρχές του 2011, ενώ πολλοί εκπαιδευτές είχαν προχωρήσει και σε ένδικα μέσα, για να κινηθεί διαδικασία εναντίον του. Μάλιστα, ενώ εκκρεμούσε η καταβολή στο συγκεκριμένο επιχειρηματία της τρίτης και τελευταίας δόσης των προγραμμάτων που υλοποίησε, χρήματα από τα οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι, όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως το υπουργείο βρήκε μια πολύ βολική (για τον «μπαταχτσή» επιχειρηματία) λύση: του παρακράτησε ως «ποινή» το ποσό της μη καταβληθείσας δόσης.
Πέρασαν περισσότερο από δύο χρόνια από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων και μόλις στις 3/5/2012 (παραμονές των βουλευτικών εκλογών) το υπουργείο με ανάλογη πράξη του (δημοσιονομική διόρθωση) ζητά την επιστροφή ποσού 280.800 ευρώ από το συγκεκριμένο ΚΕΚ, για μη τήρηση των υποχρεώσεών του. Χρήματα που είναι αμφίβολο αν μπορεί να εισπραχθούν και βεβαίως, αν θα αποδοθούν τα οφειλόμενα στους απλήρωτους συντελεστές των προγραμμάτων.

Και μια λεπτομέρεια: Η επικεφαλής της συγκεκριμένης Γραμματείας του υπουργείου Εργασίας, η κυρία Άννα Δαλλαπόρτα, κρίθηκε επαρκής στα καθήκοντά της από τη νέα κυβέρνηση ώστε να παραμείνει στη θέση της.
 
Δρόμος

alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...