Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ραντεβού μέσω Internet κλείνουν 16ρηδες και 17ρηδες


Το 20% των παιδιών ανέφεραν ότι δέχτηκαν εκφοβισμό στο Διαδίκτυο (φωτ. αρχείου).

Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, αποτελούν την αγαπημένη διαδικτυακή δραστηριότητα
των σημερινών 16ρηδων και 17ρηδων. Καθώς φαίνεται, όμως, αυτού του είδους η επικοινωνία που αναπτύσσεται μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, πολλές φορές μεταφέρεται στην πραγματική ζωή.

Ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών κλείνει ραντεβού και συναντά ανθρώπους που γνώρισε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να ξέρει μετά βεβαιότητας εάν τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο εικονικό προφίλ του άλλου ατόμου (π.χ. ηλικία, φύλο) είναι αληθινά ή ψεύτικα.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Τομέα Πρόληψης και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Οργανισμού Νεολαίας (ΟΝΕΚ), η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πάνω από ένας στους τέσσερις εφήβους παραδέχονται ότι έχουν συναντηθεί με κάποιον που γνώρισαν στο Internet.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, το ποσοστό τους ανέρχεται στο 27%. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Αρκεί να σημειωθεί πως σε διάστημα ενός μόλις μηνός, 7% των νεαρών χρηστών του Διαδικτύου είχαν μια τέτοια συνάντηση.

Ένα επίσης σημαντικό εύρημα που προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αφορά στο φαινόμενου του ηλεκτρονικού εκφοβισμού ή αλλιώς cyber bullying.

Προκαλεί προβληματισμό το γεγονός πως ένας στους πέντε μαθητές (ποσοστό 20%) ανέφεραν πως δέχτηκαν εκφοβισμό στο διαδίκτυο. Αντίστοιχα, 14% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι εκφόβισαν άλλους μέσω Internet.

Όσον αφορά στον παράγοντα φύλο σε σχέση με τα πιο πάνω, η έρευνα έδειξε πως:

Τα ποσοστά των παιδιών που: 
● συνάντησαν άτομα τα οποία γνώρισαν στο Διαδίκτυο
● δέχτηκαν εκφοβισμό
● εκφόβισαν άλλους,

ήταν σημαντικά ψηλότερα ανάμεσα στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια.

Τα ίδια ποσοστά είναι πιο ψηλά στη Β’ παρά στην Α’ τάξη Λυκείου. Για παράδειγμα, στην Α’ Λυκείου ποσοστό 25% των μαθητών έκλεισαν «διαδικτυακό» ραντεβού, ενώ στη Β’ τάξη το ποσοστό αυξάνεται στο 30%. Επίσης, περισσότερα παιδιά έγιναν δέκτες εκφοβισμού στη Β’ Λυκείου (21%) αντί στην Α’ (19%).

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΟΝΕΚ, Ανδρέας Βύρας, επισήμανε πως «τα όποια αρνητικά ευρήματα της έρευνας δεν θα πρέπει να πανικοβάλουν τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να στερήσουν από τα παιδιά την πρόσβασή τους στο Διαδίκτυο».

Τόνισε πως ένα τέτοιο σενάριο «δεν θα περιορίσει τυχόν αρνητικές συνέπειες αλλά αντίθετα ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην εξοικείωσή τους με την τεχνολογία».

Ο κ. Βύρας πρότεινε όπως οι γονείς καλλιεργήσουν στο σπίτι ένα περιβάλλον αποδοχής, επικοινωνίας και ελεύθερης έκφρασης, στοιχεία που θα συμβάλουν στην προστασία από τις εξαρτήσεις γενικότερα.

16ρηδες με πείρα!

Σχεδόν ένας στους δύο μαθητές χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τα τελευταία δύο με πέντε χρόνια της ζωής τους. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι ποσοστό της τάξεως του 32% δηλώνουν πως το Internet έχει μπει στη ζωή τους ακόμα και δέκα χρόνια προηγουμένως. Αυτό σημαίνει πως έμαθαν να «σερφάρουν»… πριν μάθουν καλά-καλά την αλφαβήτα!

Facebook για κορίτσια
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με 57% και τα διαδικτυακά παιχνίδια με 25% είναι οι αγαπημένες διαδικτυακές συνήθειες των εφήβων.

Μόλις 6% των μαθητών χρησιμοποιούν το Internet για αναζήτηση πληροφοριών και 7% για να κατεβάσουν οπτικοακουστικό υλικό.

Ορισμένα παιδιά, ποσοστό 3%, δήλωσαν πως επισκέπτονται ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και 2% ότι το χρησιμοποιούν για ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων - instant messengers όπως είναι το MSN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κορίτσια ανάφεραν ότι προτιμούν κατά πολύ τους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, σε ποσοστό 71%.

Αντίθετα τα αγόρια μοιράζονται, αφού 41% επιλέγουν διαδικτυακά παιχνίδια.



philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...