Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

«Κρίσιμες στιγμές για την κυπριακή οικονομία»

Διακυβεύεται η ευημερία των πολιτών, προειδοποιεί ο απερχόμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας

Κρίσιμες στιγμές διέρχεται η κυπριακή οικονομία και γι' αυτό
επιβάλλονται προσεκτικοί χειρισμοί εκτίμησε ο απερχόμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου.


Αυτήν τη στιγμή, «διακυβεύεται, όχι μόνον η οικονομία της Κύπρου και η ευημερία των πολιτών της, αλλά και η εθνική της υπόσταση» είπε ο κ. Ορφανίδης και έστρεψε τα βέλη του κατά της κυπριακής κυβέρνησης κατγγορώντας την ότι παρά τον ορατό κίνδυνο, δεν έγινε η απαραίτητη δημοσιονομική διόρθωση, με τη λήψη άμεσων μέτρων.


Γι΄αυτό, πρόσθεσε, από τον Μάιο του 2011, το κράτος αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Δημοκρατίας εκτοξεύθηκαν και, από τον Ιούνιο του 2011, δηλαδή πριν από το Μαρί, έφθασαν στα ίδια επίπεδα με τα επιτόκια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όταν αυτές οι τρεις χώρες αναγκάστηκαν να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.


Ο Αθανάσιος Ορφανίδης ανέφερε, επίσης, ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω των δυσμενών δημοσιονομικών δεδομένων, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και της πίεσης που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα.


24h NewsRoom


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...