Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο αυξάνεται το ρεύμα από την Κυριακή

Πόσο αυξάνεται το ρεύμα από την Κυριακή

Εκτός αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος μένουν 265.000 φτωχά νοικοκυριά που
έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ ακόμη 100.000 βρίσκονται στην «ουρά» και οι αιτήσεις τους εξετάζονται.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενέκρινε μεσοσταθμικές αυξήσεις 9,2%, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, γεγονός που σημαίνει ότι από τη νέα χρονιά οι αυξήσεις θα είναι 12,2%, καθώς στο ποσοστό πρέπει να προστεθεί η μεσοσταθμική αύξηση 3% του Τέλους ΑΠΕ, που έχει αποφασιστεί τις περασμένες εβδομάδες.
Αιτιολογώντας τις αυξήσεις στα τιμολόγια ο υπουργός τόνισε ότι: «Η κατάσταση και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΥΠΕΚΑ από την διοίκηση της επιχείρησης και την ΡΑΕ δείχνουν ότι πάρα πολύ σύντομα η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ η κερδοφορία της βρίσκεται σε κίνδυνο».
Σημειώνεται πως το συσσωρευμένο χρέος της ΔΕΗ είναι στο τέλος του 2011 4,5 δις ευρώ.
Η εισήγηση της ΔΕΗ ήταν για αύξηση των τιμολογίων μεσοσταθμικά κατά περίπου 20%, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, για το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΡΑΕ μια αύξηση που επιβαρύνει το λογαριασμό της ΔΕΗ περίπου 3%. Η εισήγηση της ΡΑΕ πρότεινε αυξήσεις στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια 16%, ενώ το υπουργείο ενέκρινε 9,2%.
Αναφερόμενος στο αίτημα της ΔΕΗ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε θες ότι: «Μια τέτοια συνολική αύξηση, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τόσο γιατί είναι αδιανόητη] μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή, όσο και γιατί το υπουργείο θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης».
Μάλιστα ζητάει:
Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων.
Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους
Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο)
Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο
Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή.
Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων.
Παράλληλα, προτείνεται να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Πάντως από την αύξηση του 9,2%, μόνο το 1,1% είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ. Το υπόλοιπο αφορά στην αύξηση του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (3,5%), και στις επιπτώσεις από τους φόρους (2,6% από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9% από το τέλος λιγνίτη, και 1,1% από το ΦΠΑ).
ΠΗΓΗ: 24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...