Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Στα 600 ευρώ ο βασικός μισθός από 1η Ιανουαρίου!

Στα 600 ευρώ ο βασικός μισθός από 1η Ιανουαρίου!

Ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ αναμένεται να καθίσουν- υπό το βλέμμα της τρόικας- στο τραπέζι των
διαπραγματεύσεων με στόχο να βρουν λύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (λύσεις που συνήθως ζημιώνουν τους εργαζόμενους), οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα: από την 1η Ιανουαρίου 2012, ο βασικός μισθός στην Ελλάδα μειώνεται ακόμη περισσότερο στα 600 ευρώ.
Τι και αν το κείμενο που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέπει ότι ο νεοπροσλαμβανόμενος πρέπει να αμείβεται τουλάχιστον με 751,4 ευρώ μετά και την πενιχρή αύξηση που έγινε την 1η Ιουλίου του 2011; Αυτό το ποσό αποτελεί τις μεικτές αποδοχές. Μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τη μείωση του αφορολογήτου στις 5000 ευρώ, αυτό που θα απομένει στον εργαζόμενο είναι το ποσό των 600 ευρώ και 80 λεπτών.
Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά στο ενδεχόμενο να «αγγίξει» η τρόικα τον κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ενώ όμως όλοι κοιτούν τις ονομαστικές αποδοχές, την ίδια ώρα το ασφαλιστικό ταμείο και η εφορία κάνει τη… βρώμικη δουλειά. Και να με ποιον τρόπο:
-Τον Ιανουάριο του 2011, ο κατώτατος μισθός με βάση την ΕΣΣΕ ήταν 739,56 ευρώ. Ο εργαζόμενος πλήρωνε τις ασφαλιστικές του εισφορές με συντελεστή 16% και έπαιρνε στα χέρια του 621 ευρώ. Φόρο δεν πλήρωνε διότι το κάλυπτε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
-Τον Ιούλιο του 2011, επήλθαν τρεις αλλαγές. Σε εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπεγράφη το 2010, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε με βάση τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό και διαμορφώθηκε στα 751,39 ευρώ. Την ίδια ώρα όμως, η κυβέρνηση αύξησε τις εισφορές του εργαζόμενου κατά 0,5% (από το 16% στο 16,5%) και μείωσε το αφορολόγητο στις 8000 ευρώ. Έτσι, παρά την ονομαστική αύξηση, ο εργαζόμενος κατέληξε να παίρνει στα χέρια του τα ίδια δηλαδή 621,9 ευρώ. Η μείωση του αφορολογήτου και η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς εξαφάνισαν ολόκληρη την αύξηση.
-Από την 1η Ιανουαρίου 2012, ενεργοποιείται το καινούργιο αφορολόγητο των 5000 ευρώ. Εξαιτίας αυτής της μείωσης, παρακράτηση φόρου θα γίνεται πλέον ακόμη και σε αυτόν που αμείβεται με το χαμηλότερο μισθό που προβλέπει ο νόμος. Η παρακράτηση φόρου θα διαμορφωθεί στα 26,62 ευρώ τον μήνα και οι καθαρές αποδοχές θα περιοριστούν στα 600,79 ευρώ. Αν κάποιος είναι παντρεμένος θα παίρνει στα χέρια του 657,36 ευρώ καθαρά ενώ ακόμη και ο παντρεμένος με προϋπηρεσία 9 ετών, θα εισπράττει τελικώς 806,52 ευρώ (από 1037,13 ευρώ που είναι οι μεικτές αποδοχές όπως προβλέπονται από την ΕΣΣΕ).
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Τώρα μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και αν θα εμμείνει η τρόικα στις πιέσεις για τη μείωση του ονομαστικού βασικού μισθού. Αυτή τη φορά, στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους το οποίο έχει φτάσει να είναι στην Ελλάδα από τα υψηλότερα –αν όχι το υψηλότερο- στην Ευρώπη. Όταν οι κρατήσεις στον κατώτατο μισθό ξεπερνούν πλέον το 20% τι άλλο χρειάζεται να πει κανείς;
ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...