Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Στο ναδίρ οι σχέσεις Παπούλια - Τσίπρα


Το γεγονός ότι  ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που  θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο  της Δημοκρατίας, μετά το
πρωτοφανές «Παπούλια, προδότη παραιτήσου»  σύνθημα που ακούστηκε στη  Θεσσαλονίκη και το ξέσπασμα του πρώτου πολίτη της χώρας ότι όσοι προσβάλουν και αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο δεν είναι αγωνιστές ούτε πατριώτες, είναι ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν είναι τυχαίο.

Μπορεί τα περισσότερα  κυβερνητικά στελέχη να αντιστοίχησαν  τις διαμαρτυρίες των πολιτών με το κόμμα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πέραν πάσης αμφιβολίας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεταξύ των πρωτεργατών των επεισοδίων που στάθηκαν η αφορμή να ματαιωθεί η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Όμως ουδείς μπορεί να βεβαιώσει ότι επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του κ. Παπούλια με βάση οργανωμένο σχέδιο. Και μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι εξυπηρετούνται οι σχεδιασμοί της  φορτώνοντας το ΣΥΡΙΖΑ με απόπειρα συνταγματικής εκτροπής, όμως η πραγματικότητα είναι ότι όλοι γνωρίζουν πως οι πολίτες αντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα και διαμαρτύρονται για τη συνεχή υποβάθμιση του επιπέδου της ζωής τους.

Το κύμα αυτό προσπάθησαν  να πιάσουν στελέχη του κόμματος της αριστεράς. Γι' αυτό και στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν λόγος για αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής, χωρίς ούτε υπόνοια καταδίκης για τη φραστική επίθεση του πλήθους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και είναι πιθανό οι αποδοκιμασίες και τα γιουχαϊσματα που δέχθηκε ο κ. Παπούλιας να μην σόκαραν το σύνολο του πολιτικού προσωπικού του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ίσως ενδεικτικό των διαφωνιών στους κόλπους  του ΣΥΡΙΖΑ ότι μόνο 24 ώρες μετά τις  ύβρεις προς τον κ. Παπούλια υπήρξε ανακοίνωση του Συνασπισμού της  Αριστεράς ότι οι αποδοκιμασίες απέναντι στο πρόσωπο και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν εκφράζουν το κόμμα.

Ακόμη και στη  φαινομενική (κατόπιν εορτής) καταδίκη των προσβλητικών συνθημάτων, για  τον κ. Παπούλια ως πολιτική προσωπικότητα  δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά  συμπαράστασης από το Συνασπισμό.

Αντιθέτως, διαβάζοντας  πίσω τις λέξεις αντιλαμβάνεται κανείς μια σαφέστατη προτροπή προς τον κ. Παπούλια. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποτελεί σύμβολο ενότητας του λαού και να είναι εγγυητής της πιστής εφαρμογής του Συντάγματος και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνασπισμού.

Με έμμεσο τρόπο  και με διπλωματική διατύπωση, ο  κ. Τσίπρας υπαινίσσεται ότι ο  κ. Παπούλιας δεν αποτελεί σύμβολο  ενότητας και δεν εγγυάται την  πιστή εφαρμογή του Συντάγματος.

Το ερώτημα είναι  αν αυτά θα ειπωθούν και στην κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, ή αν ο κ. Τσίπρας θα περιοριστεί να επισημάνει ότι -κατά την άποψή του- η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να συνάπτει συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα για μια δεκαετία και βάλε (εννοώντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου για κούρεμα ομολόγων 50% και εποπτεία μέχρι το 2020 με στόχο το χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ).

Και μπορεί η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο να μοιάζει επιφανειακά σαν μια προσπάθεια επίδειξης «μεταμέλειας» από το ΣΥΡΙΖΑ, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στο Συνασπισμό θεωρούν ότι ο κ. Παπούλιας προσφέρει μεγάλη στήριξη στην κυβέρνηση. Μεγαλύτερη ίσως απ' αυτή που δικαιούται από το θεσμικό του ρόλο και πάντως αναντίστοιχη από τη βούληση της πλειονότητας του ελληνικού λαού, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν  έχει λόγο να αισθάνεται άβολα από  τη στιγμή που κάποιοι θα ερμηνεύσουν  την συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα στη μία και μισή σήμερα το μεσημέρι σαν προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Είναι ερώτημα αν ο κ. Παπούλιας θα επιμείνει ότι  τα επεισόδια προκλήθηκαν από  μια «μικρή, απαράδεκτη πλειοψηφία», ή αν θα επιχειρήσει να κάνει κάποιου  είδους άνοιγμα προς το ΣΥΡΙΖΑ. 

Η προειδοποίηση  την οποία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη γραπτή του  δήλωση, ότι δηλαδή «υπάρχει καθαρό όριο ανάμεσα σε μια ευνομούμενη  πολιτεία και σε μια κοινωνική  οργάνωση χωρίς κανόνες, χωρίς δημοκρατικό  υπόβαθρο», δε χωρά παρερμηνείες. Διότι ο κ. Παπούλιας όχι μόνο προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν συνεχιστούν οι αντιδράσεις χωρίς όριο, αλλά και παροτρύνει οι διαμαρτυρίες να τεθούν εντός ενός αποδεκτού πλαισίου συμπεριφοράς.

Απ' όλα αυτά καθίσταται προφανές ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον δύσκολο να αρθεί η αμοιβαία καχυποψία.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...