Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Επαναρχίζουν την Τρίτη οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Επαναρχίζουν την Τρίτη οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Λευκωσία: Μέσα σ’ ένα διαφορετικό κλίμα θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη η πρώτη συνάντηση, μετά τις θερινές διακοπές, του Προέδρου της Δημοκρατίας,Δημήτρη Χριστόφια, με
τον Τουρκοκύπριο ηγέτη,Ντερβίς Έρογλου.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο,Λίζας Μπάτενχαϊμ, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.
Σ’ ό,τι αφορά αυτούς καθ’ αυτούς τους δύο συνομιλητές θα προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών υπό τη σκιά των τουρκικών απειλών για το φυσικό αέριο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ταυτόχρονα να προσέρχεται μέσα σ’ ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας θα μεταβεί στην οικία Μπάτενχαϊμ χωρίς την παρουσία του Νίκου Αιμιλίουκαι έχοντας αποκλειστικά στο πλευρό του δύο δικούς του ανθρώπους, τον Γιώργο Ιακώβου και τον Τουμάζο Τσελεπή.
Η πρώτη μετά τις θερινές διακοπές συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται ότι θα αφιερωθεί στοκεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Πρόθεση είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, ώστε να προχωρήσουν στις επόμενες ολοήμερες συναντήσεις τους με το περιουσιακό, ενδεχομένως και το εδαφικό, για συζήτηση μόνο των κριτηρίων.
Μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου με μια διακοπή τον Σεπτέμβριο λόγω της Γενικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων τόσο στο επίπεδο των διαπραγματευτών όσο και των συμβούλων.
Στην τελευταία τους συνάντηση στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ντερβίς Έρογλου αντάλλαξαν έγγραφα με τις εκατέρωθεν θέσεις για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της εκτελεστικής εξουσίας εν γένει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε εκ νέου την πρόταση που προβλέπει εκ περιτροπής προεδρία, κοινό ψηφοδέλτιο, σταθμισμένη και καθολική ψηφοφορία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Πέραν, όμως, από τα συγκεκριμένα θέματα που αφορούν αυτές καθ’ αυτές τις συνομιλίες υπάρχει και το ζήτημα των απειλών της Τουρκίας, οι οποίες φαίνεται να κορυφώνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των εργασιών για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να θέσει το ζήτημα στην αυριανή συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου, προκειμένου να καταδείξει ότι ανάλογες κινήσεις δεν βοηθούν τις προσπάθειες στο Κυπριακό.
Η τουρκική πλευρά παραμένει πάντως αδιάλλακτη και προκλητική. Πέραν των γνωστών απειλών για το θέμα της ΑΟΖ, ο Ντερβίς Έρογλου επανέλαβε, με νέες δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ότι δεν τίθεται θέμα για το ψευδοκράτος να χάσει «τα κυριαρχικά του δικαιώματα» προς όφελος μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Χωρίς τον Ν.Αιμιλίου
Εκτός όμως, όμως, των ζητημάτων που αφορούν άμεσα τις δύο πλευρές, ο πρόεδρος Χριστόφιας επιστρέφει στις συνομιλίες μέσα από ένα διαφοροποιημένο τοπίο στο εσωτερικό μέτωπο.
Η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, η κατάσταση στην οικονομία αλλά και οι εξελίξεις με το θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών αλλάζουν άρδην τα δεδομένα σε σχέση με τη διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως έγραψε την Κυριακή ο «Φιλελεύθερος», ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκος Αιμιλίου, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο Χριστόφια γνωστοποιώντας την απόφασή του να αποχωρήσει από τη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, στην οποία είχε διοριστεί κατόπιν εισήγησης του ΔΗΚΟ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστολή Αιμιλίου διατυπώνει έντονη δυσφορία και χαρακτηρίζει «παράνομη» την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή να προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα εναντίον του (για τον καταρτισμό εσωτερικού σημειώματος μετά την έκρηξη στο Μαρί), επισημαίνοντας ότι θίγει την προσωπική και επαγγελματική του υπόληψη.
Η επιστολή λήφθηκε από το Προεδρικό την Παρασκευή και σύμφωνα με τα όσα έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι, ο πρόεδρος Χριστόφιας αναμένεται να κάνει αποδεκτή την αποχώρηση Αιμιλίου από τη διαπραγματευτική ομάδα.
ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...