Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Αρχαίοι τάφοι στην καρδιά της Λευκωσίας



Λευκωσία: Οι πυκνοί τάφοι του γνωστού νεκροταφείου της Αγίας Παρασκευής εμφανίστηκαν και σε
οικόπεδο στην καρδιά της Λευκωσίας, στη λεωφόρο Κένεντι, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών που άρχισαν την περασμένη Τετάρτη. Όπως ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρία Χατζηκωστή, οι τάφοι εντοπίστηκαν σε ιδιωτικό οικόπεδο στο οποίο προγραμματιζόταν να ξεκινήσουν εργασίες ανέγερσης κτηρίου. Σύμφωνα με την κ. Χατζηκωστή, το Τμήμα Αρχαιοτήτων εξασφάλισε άδεια από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ανασκαφές πριν από την έναρξη των εργασιών στο εργοτάξιο. «Αυτή τη στιγμή έχουν εντοπιστεί κάποιοι τάφοι και οι αρχαιολογικές έρευνες συνεχίζονται. Οι τάφοι είναι της εποχής του χαλκού. Έχουν εντοπιστεί τέσσερις τάφοι μέχρι τώρα, όμως οι εκσκαφές συνεχίζονται», ανέφερε η κ. Χατζηκωστή. 

Πρόσθεσε ότι στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα, υπήρχαν πυκνοί τάφοι του γνωστού νεκροταφείου της Αγίας Παρασκευής στη Λευκωσία. Ωστόσο, «οι τάφοι είναι συλημένοι. Υπάρχει όμως αρχαιολογικό ενδιαφέρον και γι' αυτό θα διεξαχθούν εκσκαφές. Είναι μεγάλη η σημασία του, διότι θα έχουμε ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο από το αρχαίο νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής. 

Ως γνωστό», επεσήμανε η κ. Χατζηκωστή, «το αρχαίο νεκροταφείο μελετήθηκε από πολλούς, όμως ευελπιστούμε ότι το υλικό που θα εντοπιστεί θα μας δώσει ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Πρόκειται για γνωστό νεκροταφείο στο οποίο έχουν γίνει πολλές ανασκαφές». Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε επίσης ότι σε πολλά τεμάχια στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν εντοπιστεί συλημένοι τάφοι από την εποχή του χαλκού. «Στην απέναντι γωνία, στην οδό Εσπερίδων, έσκαψα πέντε τάφους όταν γίνονταν ανασκαφές εκεί», μας είπε. 

Όσον αφορά στο χρόνο που θα διαρκέσουν οι ανασκαφές, η κ. Χατζηκωστή ανέφερε ότι δεν υπάρχει περιορισμός καθώς υπάρχει συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη της γης. «Ο χρόνος των ανασκαφών θα εξαρτηθεί και από τα αρχαιολογικά ευρήματα που θα εντοπιστούν, καθώς και από την πορεία των ερευνών».



philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...