Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Αμετανόητος ο Έρογλου στα «δύο χωριστά κράτη»

Αμετανόητος ο Έρογλου στα «δύο χωριστά κράτη»

Τις γνωστές του θέσεις περί ύπαρξης «δύο χωριστών κρατών και δύο λαών» στην Κύπρο επανάλαβε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου σε
διάλεξη που έδωσε στους επιχειρηματίες των Αδάνων με θέμα «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κύπρου» .
Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι στο νησί «υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο λαοί και δύο δημοκρατίες» και πως για τη λύση του Κυπριακού απαραίτητη προϋπόθεση είναι «ένας νέος συνεταιρισμός, και όχι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ανέφερε ότι για τη λύση θα ληφθούν υπόψη όλα όσα συνέβησαν μετά το 1960 αλλά και «οι σημερινές πραγματικότητες» της νήσου, υποστηρίζοντας ότι η λύση «θα είναι διζωνική, δικοινοτική με ισότιμο καθεστώς των δύο κυρίαρχων συνιστώντων κρατών που θα έχουν τα σύνορά τους».
Είπε ακόμη ότι η «τ/κ Δημοκρατία» θα είναι κυρίαρχο κράτος, με την αστυνομία και τα σύνορά της και ότι η ομοσπονδία θα εγκαθιδρυθεί με τις εξουσίες που θα παραχωρήσουν τα «δύο συνιστώντα κράτη».
Ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά περίμενε την κατάρρευση των Τ/Κ λόγω του λεγόμενου εμπάργκο και ότι ροκανίζει το χρόνο. Είπε, επίσης, ότι αν επιδιώκεται επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει η ΕΕ να άρει «τα εμπάργκο» και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να ψιθυρίσει στους Ε/Κ» ότι θα επανεξετάσει το ψήφισμά που έλαβε το 1983, όταν ιδρύθηκε το ψευδοκράτος.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες, είπε ότι συζητά το περιουσιακό και υποστήριξε ότι παρά το ότι συμφωνήθηκε η φόρμουλα επίλυσης του προβλήματος αυτού με αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή, η ε/κ πλευρά έφερε στο τραπέζι τον όρο όπως τον πρώτο λόγο έχει ο ιδιοκτήτης της περιουσίας .
Κατά τον κ. Ερογλου, κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις παραμέτρους του ΟΗΕ και δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μια διζωνική, δικοινοτική συμφωνία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα.
Για το εδαφικό, είπε ότι θα πρέπει με τη λύση να μετακινηθεί ο μικρότερος δυνατόν αριθμός, ενώ για την παραχώρηση της λεγόμενης ιθαγένειας είπε ότι, μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, θα ισχύουν οι παραχωρηθείσες ιθαγένειες.
Για τα πανό στα συλλαλητήρια στα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι ήταν έργο κάποιων περιθωριακών και ότι το 99,5% των Τ/Κ βλέπει την Τουρκία ως μητέρα πατρίδα, ότι επιδιώκει την ανάπτυξη των σχέσεων με αυτή και ότι επιθυμεί τη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων.
Η τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι ο κ. Ερογλου «άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα εκτός Κύπρου». Υπενθυμίζει ότι στην Κύπρο ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος για μια ομοσπονδιακή λύση και ότι εργάζεται για την ειρήνη.
Το εκφραστικό όργανο του κόμματός του, η εφημερίδα «Γκιουνές», αναφέρεται στις δηλώσεις Ερογλου στην προμετωπίδα της και γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Κύπρος αποτελεί «καμπούρα στη ράχη της Τουρκίας», υπενθυμίζοντας ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας από το 1957 και ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία δεν πρόκειται οι Τ/Κ να παραμείνουν ξεκρέμαστοι.
Η «Χαμπερντάρ» στεγάζει τις δηλώσεις Ερογλου με τιτλο «Ασχετα αν αναγνωρίζεται ή όχι, η ΤΔΒΚ είναι ένα κράτος».
Ο Τ/κ ηγέτης επέστρεψε χθες στο ψευδοκράτος.
ΠΗΓΗ: ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...