Η Κυπριακή Δημοκρατία ουδεμία ανάμειξη είχε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, δήλωσε
ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας παράλληλα πως οι διαδηλώσεις, " δίνουν πολλές απαντήσεις στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το παράνομο της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο".Παράλληλα, υπογράμμισε πως " κανένα στρατηγικό συμφέρον δεν δικαιολογεί και δεν νομιμοποιεί την παραβίαση του διεθνούς νόμου και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία η Τουρκία προβαίνει από το 1974 με την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο".
Ο κ. Στεφάνου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος αντέδρασε έντονα στα συνθήματα εναντίον της Τουρκίας που φώναζαν οι διαδηλωτές στα κατεχόμενα, είπε πως "οι Τουρκοκύπριοι δηλώνουν στον κ. Ερντογάν ότι δεν είναι κάποια αγέλη που περιμένει από την Τουρκία να την ταΐσει".
Σε παρατήρηση πως οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν στέλνουν το μήνυμα ότι αυτός αποφασίζει για το τι θα γίνει στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου σχολίασε πως και αυτές οι δηλώσεις εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο των προκλητικών δηλώσεων που ειδικά το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι αξιωματούχοι, η τουρκική ηγεσία, προβαίνει και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και σε βάρος της ίδιας της ΕΕ.
"Άρα δεν θα έλεγα ότι πήραμε κάτι θετικό. Αρνητικό πήραμε από αυτές τις δηλώσεις", κατέληξε.
Οι προτάσεις Γερμανίας – Γαλλίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές
Η Κύπρος και αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, εξέφρασαν τη θέση ότι οι απόψεις Γαλλίας και η Γερμανίας για ζητήματα φορολογίας και κοινωνικής πολιτικής "δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, γιατί περιορίζουν και πλήττουν το κοινωνικό κράτος", δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Όπως ανέφερε, έγινε ξεκάθαρο ότι "τα ζητήματα που αναφέρονται στις κοινωνικές παροχές, στις φορολογίες και άλλα συναφή ζητήματα είναι θέματα εθνικής υπόθεσης του κάθε κράτους και ούτε η Συνθήκη της Λισαβόνας, ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λέει κάτι διαφορετικό".
Ερωτηθείς, κατά πόσον εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενο η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας, που ουσιαστικά εξαφανίζει την ΑΤΑ, θέτει κατώτατο συντελεστή για τη φορολόγηση των εταιρειών και άλλα, θα τύχει έγκρισης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "η συζήτηση που έχει γίνει στο Συμβούλιο έχει καταδείξει ότι είναι πάρα πολλές οι χώρες που δεν κάνουν αποδεκτές αυτές τις προτάσεις".
Πηγή: newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου