Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σε εφαρμογή σχέδιο επαναπατρισμού Ελλήνων από την Αίγυπτο




Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο αποφάσισε το
υπουργείο Εξωτερικών, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ.Δόλλη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προβλέπεται η αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, σε συνέχεια συνεννοήσεων που έγιναν, όταν ξέσπασε η κρίση, με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Δύο μεταγωγικά C-130 βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί, όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν.
Η πρεσβεία και οι προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι σε συνεχή επαφή με τις κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν, όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους.
O πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, Χρήστος Καβαλής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση και την στήριξη που υπάρχει από τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Πρόσθεσε όμως ότι σαν κοινότητα δεν έχει ζητήσει κάτι επίσημα, όπως το να τεθεί σχέδιο εφαρμογής επαναπατρισμού των Ελλήνων του Καΐρου, καθώς πιστεύει ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.
Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στους δρόμους.
Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τρίτες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.
Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και την κατάσταση της εκεί ελληνικής παροικίας και των ομογενών είχε από τον υπουργό Εξωτερικών Δ.Δρούτσα ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Τα ελληνικά σχολεία στο Κάιρο θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας απόφασης.
Σύσκεψη της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας
Σύσκεψη με την ελληνική παροικία ολοκληρώθηκε στην Αλεξάνδρεια στην οποία παραβρέθηκε ο Έλληνας πρόξενος Γιώργος Διακοφωτάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Απόδημου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννης Σιόκας και εκπρόσωποι σωματείων και ελληνικών φορέων.
Κατά τη σύσκεψη αυτή, που κράτησε μιάμιση ώρα, 100 από τους 600 Έλληνες που διαμένουν στην Αλεξάνδρεια εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναπατριστούν στην Ελλάδα, ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές να διαθέσουν αεροπλάνο για τη μεταφορά τους.
Η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας αποφάσισε να διαθέσει το ελληνικό Κανισκέρειο Γηροκομείο για να διαμείνει όποιος αισθάνεται ανασφάλεια από τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Αίγυπτο.
Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας κ. Σιόκας δήλωσε ότι όποιος Έλληνας το επιθυμεί, μπορεί να περάσει εκεί τις επόμενες ημέρες και η κοινότητα θα του παράσχει στέγη, τροφή, γιατρούς και έναν ασφαλή χώρο για να μείνει μέχρι να περάσει η κρίση στην Αίγυπτο.
Επίσης οι πάροικοι της Αλεξάνδρειας δημιούργησαν μεταξύ τους μια τηλεφωνική αλυσίδα για να υπάρξει αλληλοενημέρωση από τον έναν πάροικο στον άλλο.
Επίσης καθόρισαν ως τηλέφωνο για επείγουσα ανάγκη το τηλέφωνο του γ.γ. της κοινότητας Δημήτρη Παπαστεφάνου (0123412669).
Σε αυτό το τηλέφωνο βάζοντας το πρόθεμα 002 μπορεί οποιοσδήποτε και από την Ελλάδα να επικοινωνεί και να μαθαίνει νέα από τους οικείους του στην Αλεξάνδρεια.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να κλείσουν τα ελληνικά σχολεία τουλάχιστον για μια εβδομάδα μέχρι νεωτέρας.
Το Ελληνικό Προξενείο Αλεξάνδρειας παρέμεινε ανοιχτό της Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα ανοίγει και το ελληνικό προξενείο στο Κάιρο.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων του Καΐρου για τα κρούσματα λεηλασιών που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες νύχτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννη Σιώκα που δήλωσε ότι και εκείνος ήταν το βράδυ μαζί με Ελληνες και Αιγύπτιους στο δρόμο κρατώντας ρόπαλο στο χέρι για να προστεύσει το βιός του και την οικογένειά του.
Σε συνεχή επαφή εξάλλου με τον Δημήτρη Δόλλη βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Στ.Ταμβάκης, ο οποίος τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε μέχρι τώρα με φαινόμενα λεηλασιών είτε σε ελληνικούς φορείς είτε σε εκκλησίες στην Αλεξάνδρεια και ευχήθηκε ο αιγυπτιακός λαός να βρει γρήγορα τον δρόμο μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...