Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Αγωγή κατά της Apple για «μετάδοση προσωπικών δεδομένων» από iPhone και iPad



Αμερικανοί χρήστες του iPhone και του iPad κατέθεσαν αγωγή κατά της Apple υποστηρίζοντας ότι
ορισμένες εφαρμογές (app) μεταδίδουν προσωπικά δεδομένα σε διαφημιστές χωρίς να ζητούν συγκατάθεση. Τον περασμένο Απρίλιο, αναφέρει την Τρίτη το Reuters, η Apple τροποποίησε τους όρους χρήσης για τις εταιρείες λογισμικού και τους προγραμματιστές, απαγορεύοντας τη μετάδοση δεδομένων που δεν απαιτούνται για τη λειτουργία των εφαρμογών τους.
Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, η Apple τελικά δεν έλαβε μέτρα για την εφαρμογή της απαγόρευσης, υποκύπτοντας στις αντιδράσεις που εξέφρασαν οι διαφημιστικές εταιρείες.
Οι ενάγοντες καταγγέλλουν επίσης ότι ο αναγνωριστικός αριθμός που υπάρχει σε κάθε συσκευή της Apple (Unique Device ID) χρησιμοποιείται από διαφημιστικές εταιρείες για να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των χρηστών.
Εκτός από την Apple, η αγωγή βάζει στο στόχαστρο εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές για το iPhone και το iPad, όπως οι extplus4, Paper Toss, Weather Channel, Dictionary.com, Talking Tom Cat και Pumpkin Maker.
«Κανείς από τους εναγόμενους δεν ενημέρωσε επαρκώς τους ενάγοντες για τις πρακτικές τους, και κανείς από τους εναγόμενους δεν εξασφάλισε τη συγκατάθεση των εναγόντων» για τη μετάδοση των επίμαχων δεδομένων, καταγγέλλουν οι χρήστες.
Η υπόθεση θυμίζει μια ανάλογη καταγγελία κατά του Facebook, το οποίο παραδέχτηκε τελικά το Νοέμβριο ότι ορισμένες εφαρμογές παραβίαζαν τους όρους χρήσης και μετέδιδαν σε διαφημιστές πληροφορίες για τις δραστηριότητες των χρηστών του.

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...