Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Διαβάστε το σχέδιο 22 μέτρων για τις Κυπριακές Αερογραμμές



Πακέτο 22 μέτρων για τη
σωτηρία των Κυπριακών Αερογραμμών έδωσε χτες η διεύθυνση στις πέντε συντεχνίες των υπαλλήλων. Τα μέτρα δεν αγγίζουν το μισθολόγιο, αλλά επηρεάζουν δυσμενώς τις συνολικές απολαβές τους και άλλα ωφελήματα. Όλες οι συντεχνίες δεσμεύτηκαν να διαπραγματευτούν το πακέτο με πνεύμα συνδιαλλαγής και συναίνεσης, αλλά έθεσαν ως προϋπόθεση να αναλάβει και η Κυβέρνηση αλλά και η Διεύθυνση της εταιρείας εκείνα που τους αναλογούν.
Τα μέτρα δεν αγγίζουν για την ώρα τουλάχιστον το μισθολόγιο των υπαλλήλων των Κ.Α., αλλά εμμέσως πλην σαφώς επηρεάζουν δυσμενώς τις συνολικές απολαβές τους, ενώ μέχρι και στις άδειες ανάπαυσής τους «βάζουν χέρι». Όπως πληροφορείται ο «Φ» από συνδικαλιστική πηγή, όλες οι συντεχνίες δεσμεύτηκαν να διαπραγματευτούν το συνολικό πακέτο των μέτρων περισυλλογής, που αφορά το προσωπικό, με πνεύμα συνδιαλλαγής και συναίνεσης, παραπέμποντάς το στα συλλογικά τους όργανα και υποσχόμενες να δώσουν απάντηση το ταχύτερο δυνατό. 

Από την άλλη όλες οι συντεχνίες έθεσαν ως προϋπόθεση να αναλάβει και η Κυβέρνηση αλλά και η Διεύθυνση της εταιρείας εκείνα που τους αναλογούν. Συγκεκριμένα, εκείνο που διεκδικούν οι συντεχνίες ΣΥΝΥΚΑ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΠΑΣΥΠΙ, ΑΣΥΣΕΚΑ και ΣΥΠΠΚΑ από την Κυβέρνηση είναι αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξής τεσσάρων αρνητικών δεδομένων για τις Κ.Α.:

α) Την ισχύουσα απαγόρευση υπερπτήσεων πάνω από την Τουρκία που έχει ετήσιο κόστος 3,5 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. 
β) Τις καθυστερήσεις λόγω δυσλειτουργιών στο Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων της Λευκωσίας, με ετήσιο κόστος 2,5 εκατ. ευρώ. 
γ) Την ίση μεταχείριση απέναντι σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες εκ μέρους του ΚΟΤ.
δ) Την επαναδιαπραγμάτευση των χρεώσεων για τις Κ.Α. εκ μέρους της Hermesγια τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου.

Όσον αφορά τη Διεύθυνση και τη Διοίκηση της εταιρείας, οι πέντε συντεχνίες ζητούν από αυτές όπως αναπροσαρμόσουν κατά τον πλέον οικονομικό και παραγωγικό τρόπο τα δρομολόγια και την αξιοποίηση του στόλου των Κ.Α.
Αναλυτικότερα το πακέτο μέτρων που επέδωσε η Διεύθυνση των Κ.Α. στις συντεχνίες χθες διαλαμβάνει μη καταβολή υπερωριών στο προσωπικό κανονικού ωραρίου, μη καταβολή υπερωριακής αμοιβής για εργασία τις Κυριακές, δημόσιες αργίες ως επίσης και μη καταβολή υπερωριών όταν προκύπτουν λόγω άδειας ασθενείας συναδέλφων για σκοπούς εκπαίδευσης ή για διευκόλυνση άλλου συνάδελφου λόγω έκτακτης ανάγκης.

Ανάμεσα στις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι υπάλληλοι για να διασώσουν την εταιρεία τους περιλαμβάνεται και η μείωση Επιδόματος Βάρδιας από 15% σε 10%, μείωση του Επιδόματος Συντήρησης στους έκτακτους αεροσυνοδούς στο 50%.

Επιπρόσθετα άλλα επιδόματα που περικόπτονται ή μειώνονται είναι το επίδομα διανυκτέρευσης στους έκτακτους αεροσυνοδούς στο 20%, μείωση του επιδόματος συντήρησης και διανυκτέρευσης κατά 20%, περικοπή επιδομάτων σε πιλότους και άλλο προσωπικό κατά την εκπαίδευσή τους.

Η Διεύθυνση ζητά επίσης περιορισμό του συνολικού αριθμού των ημερών της ετήσιας άδειας για όλο το προσωπικό, ώστε ο μέγιστος αριθμός να μην υπερβαίνει τις 25 ημέρες και να γίνει ανάλογη μείωση με τα χρόνια υπηρεσίας. Μέχρι 5 χρόνια η ετήσια άδεια να είναι 20 ημέρες, 6-10 χρόνια 21 ημέρες, 11-15 22 ημέρες, 16-20 23 ημέρες, 21-25 χρόνια υπηρεσίας 24 ημέρες άδειας και πάνω από 25 χρόνια 25 ημέρες ετήσιας άδειας ανάπαυσης.

Παράλληλα εισηγείται όπως διατηρηθεί το 60ό έτος ορίου αφυπηρέτησης και τον τερματισμό όλων των συμβολαίων μίσθωσης υπηρεσιών. Επιπλέον εισηγείται την κατάργηση του σταθμού Πάφου σαν βάση για το Τμήμα Μηχανολογίας.

Τόσον από πλευράς συνδικαλιστών όσο και από πλευράς ιθυνόντων της εταιρείας εκτιμάται ότι οι μεγάλες εξοικονομήσεις για τις Κ.Α. θα προκύψουν από τις ενέργειες της Κυβέρνησης αναφορικά με τους τέσσερις παράγοντες, τις υπερπτήσεις πάνω από την Τουρκία, τον τρόπο λειτουργίας της Πολιτικής Αεροπορίας, την ενίσχυση μέσω των σχεδίων του ΚΟΤ και τις υπερχρεώσεις της Hermes. Όσον αφορά τα μέτρα που προτείνονται στο πακέτο της Διεύθυνσης και αφορούν το προσωπικό, αυτά εκτιμάται ότι θα αποφέρουν εξοικονομήσεις της τάξης των πέντε έως επτά εκατομμυρίων ευρώ, το χρόνο.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...