Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Σε "πράσινο νησί" μετατρέπεται η Κρήτη!


Το δρόμο για τη μετατροπή της Κρήτης στο πρώτο «πράσινο νησί της Μεσογείου» κατά το
 πρότυπο του Σάμσο της Δανίας, άνοιξε η απόφαση της ΡΑΕ κατά την τελευταία της Ολομέλεια, με την οποία αδειοδοτείται ένα από τα μεγαλύτερα projects στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συμπλέγματος αιολικών πάρκων στο νησί, συνολικής ισχύος 1.000 MW και ταυτόχρονα την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέσω υποβρυχίου καλωδίου. Το έργο συνολικού κόστους 2-2,5 δισ. ευρώ, έχει καταθέσει από το 2009 ο Όμιλος Κοπελούζου, ωστόσο τώρα, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης που έχει «βάλει μπροστά» η διοίκηση της ΡΑΕ, παίρνει άδεια παραγωγής.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η Κρήτη αδυνατεί να καλύψει σήμερα, με τις παλαιού τύπου μονάδες μαζούτ και ντίζελ, τις ενεργειακές της ανάγκες, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης, ειδικά τους καλοκαιρινούς, τουριστικούς μήνες.

Από την άλλη, το γεωγραφικό ανάγλυφο και η ηλιοφάνεια της Κρήτης την καθιστούν ιδανικό τόπο για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι πρώτες εφαρμογές με αιολικά πάρκα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή είχαν άριστα αποτελέσματα. Σήμερα βρίσκονται εγκατεστημένα στην Κρήτη ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 150MW οι οποίες καλύπτουν το 15% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...