Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Διχασμός στη Βουλή για τον Φάκελο της Κύπρου



Έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί το θέμα της έκδοσης πορίσματος για
την κυπριακή τραγωδία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου.  Στους όρους εντολής της Επιτροπής δεν περιλαμβάνεται πρόνοια για σύνταξη πορίσματος, αλλά η σύσταση ιστορικού αρχείου εμμένει ο ΔΗΣΥ. Αντίθετα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστηρίζει ότι με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 1989 καλείται η Επιτροπή να εκδώσει πόρισμα.   Υπενθυμίζεται ότι λόγω της διαφωνίας, παραίτηση από τη θέση του μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής υπέβαλε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου.
Υπέρ της έκδοσης πορίσματος το ΑΚΕΛ, με αιχμές εναντίον ΔΗΣΥ
Η αρχική απόφαση της Βουλής για την έκδοση πορίσματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου στις 30 Ιανουαρίου 1989 ισχύει ακόμα αφού αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής δεν μπορούν να ακυρωθούν από οποιοδήποτε άλλο σώμα, δήλωσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, προσθέτοντας ότι ισχυρισμοί του ΔΗΣΥ ότι υπάρχει απόφαση για το αντίθετο δεν ισχύουν.  «Η απόφαση για τη σύσταση Επιτροπής η οποία θα μελετούσε τα γεγονότα γύρω από την τραγωδία του ’74 λήφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 30 Ιανουαρίου 1989», είπε, προσθέτοντας ότι «σαφέστατα στους όρους εντολής περιλαμβάνεται στο σημείο έξι και η έκδοση πορίσματος» το οποίο «μάλιστα καλείται η Επιτροπή να το εκδώσει σε έξι μήνες από την ώρα που αποφασίστηκε η σύνθεση της».
Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ αυτή η δέσμευση της Βουλής επαναλήφθηκε σε επιστολή του τότε Προέδρου της Δημήτρη Χριστόφια σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας προς την τότε Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη που ζητούσε τη βοήθεια της Ελληνικής Βουλής για τις εργασίες της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, στην οποία και πάλι αναφερόταν σαφώς ότι θα καταρτιστεί πόρισμα.
Παράλληλα, όπως ανέφερε, από το 2007 που ανανεώθηκαν τα συμβόλαια των επιστημονικών συνεργατών της Επιτροπής έγινε ξεκάθαρο από τότε ότι η Επιτροπή θα έβγαζε πόρισμα.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο κ Κατσουρίδης, διερωτήθηκε «τι είναι εκείνο που προέκυψε τώρα και ο ΔΗΣΥ απειλεί θεούς και δαίμονες γιατί θα εκδοθεί πόρισμα»;
«Ισχυρίζεται», είπε, ότι «υπάρχει απόφαση – κι εμείς τον προκαλούμε να την φέρει να μας την παρουσιάσει – μεταγενέστερη της Βουλής η οποία λέει ότι δεν αναφέρει πουθενά τη σύσταση πορίσματος».
«Λυπούμαι να παρατηρήσω», πρόσθεσε, ότι «κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, ούτε σε Σύσκεψη Αρχηγών Κομμάτων ακυρώθηκε η πρόθεση για έκδοση πορίσματος, ούτε σε Επιτροπή, ούτε πολύ περισσότερο σε Ολομέλεια, και γι αυτό τόνισα από την αρχή ότι τις αποφάσεις της Ολομέλειας μόνο η Ολομέλεια μπορεί να ανατρέψει».
«Ο Συναγερμός», είπε ο κ. Κατσουρίδης «προφανώς αναφέρεται σε κάποια ενημέρωση στην ιστοσελίδα της Βουλής που έγινε σε κάποια χρονική στιγμή που είναι μια δημοσιογραφική παρουσίαση των εργασιών της Επιτροπής».
«Εμείς», υπογράμμισε, «θα συμφωνήσουμε ότι επιβάλλεται, όχι απλώς είναι ορθό, όλο αυτό το υλικό να αξιοποιηθεί».
ΔΗΣΥ: «δεν θα επιτρέψουμε να κακοποιηθεί η σύγχρονη ιστορία του τόπου και να θυματοποιηθεί οποιοσδήποτε άνθρωπος».
Την αντίθεση του ΔΗΣΥ στην έκδοση πορίσματος από τη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα τόσο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Πουργουρίδης, όσο και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής, Γεώργιος Γεωργίου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. ''Πουθενά στους όρους εντολής'', τόνισε ο κ. Γεωργίου, ''δεν παρέχεται στην Επιτροπή η εντολή για σύνταξη πορίσματος, αλλά η ξεκάθαρη εντολή, που δίνεται στην Επιτροπή, είναι η σύσταση ιστορικού αρχείου για την υπό επισκόπηση περίοδο''.
Οι κύριοι Πουργουρίδης και Γεωργίου εξήγησαν στους δημοσιογράφους ότι, με δεδομένη την άρνηση της Βουλής των Ελλήνων και των εκάστοτε ελλαδικών Κυβερνήσεων να θέσουν στη διάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων ''το πρωτογενές υλικό όπως τα ελληνικά έγγραφα, τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών της περιόδου, πολιτικών και στρατιωτικών και άλλα ντοκουμέντα που είναι σχετικά με την κρίσιμη αυτή περίοδο της κυπριακής Ιστορίας, η σύνταξη πορίσματος, χωρίς τα έγγραφα αυτά, θα αποτελούσε βάναυση κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας''.
Ο κ. Πουργουρίδης δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, έτσι όπως συστάθηκε από το 1999, έχει σαφείς και συγκεκριμένους όρους εντολής, να προχωρήσει στη σύσταση ιστορικού αρχείου, το οποίο θα αφορά την περίοδο 1967 - 1974 και θα φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Βουλής.
Πουθενά, είπε ο κ. Πουργουρίδης, δεν γίνεται αναφορά για έκδοση πορίσματος, κάτι που θα μπορούσε να κάνει ένα Δικαστήριο ή μια ειδική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετείχαν και ακαδημαϊκοί και που θα διερευνούσε όλες τις πτυχές και θα διασταύρωνε στοιχεία για να καταλήξει ενδεχομένως σε συμπεράσματα.
''Ως Δημοκρατικός Συναγερμός'', τόνισε ο κ. Πουργουρίδης, ''δεν θα επιτρέψουμε να κακοποιηθεί η σύγχρονη ιστορία του τόπου και να θυματοποιηθεί οποιοσδήποτε άνθρωπος''.
''Με όλα τα πολιτικά μέσα που διαθέτουμε'', πρόσθεσε, ''θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη''.
Σε ειδικότερες αναφορές του, ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι στο σχέδιο του πορίσματος που του έδωσε πριν λίγες ημέρες ο κ. Σιζόπουλος, υπάρχουν δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις μαρτυριών στην Επιτροπή από υπηρετήσαντες στην Εθνική Φρουρά κατά το Καλοκαίρι του 1974, σύμφωνα με τις οποίες αφήνονται βαριές κατηγορίες εναντίον αξιωματικών, στην περιοχή Κυρηνείας η μια περίπτωση κατά νεκρού αξιωματικού και εναντίον του Ταγματάρχη τότε, Διοικητής του 336 Τάγματος Επιστράτων (κυρίως Αμμοχωστιανών εφέδρων), Δημήτρη Αλευρομάγειρου, στον οποίο είχε ανατεθεί η άμυνα της δυτικής πλευράς της Λευκωσίας, μέχρι και την περιοχή Αγίου Παύλου.
Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, στις δύο αυτές περιπτώσεις γίνονται παραδεκτές οι μαρτυρίες απλών στρατιωτών, χωρίς να έχουν διασταυρωθεί και χωρίς να υπάρχει και η απάντηση, στην περίπτωση του Στρατηγού σήμερα Αλευρομάγειρου, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, προκειμένου να εκδοθεί ένα αντικειμενικό πόρισμα.
Αυτό που εδόθη στα μέλη της Επιτροπής από τον κ. Σιζόπουλο, δήλωσε ο κ. Γεωργίου, ''είναι πόρισμα με εκδοχές και για το Α θέμα υπάρχουν τέσσερεις εκδοχές, τις οποίες αναλύει και λέει ότι, κατά την κρίση της Επιτροπής, η πιθανότερη αληθινή ιστορία είναι η τάδε εκδοχή''.
''Δεν είναι έκθεση'', αυτό το έγγραφο, είπε ο κ. Γεωργίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι συγκεκριμένες ''αναφορές ομιλούσαν για το Δημήτρη Αλευρομάγειρο, έναν αγωνιστή αξιωματικό, Ελληνα, ο οποίος κράτησε ελεύθερη τη Λευκωσία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ένας άνθρωπος, υπό τις διαταγές του οποίου έχουν πολεμήσει και έχουν πέσει εκατόμβες θυμάτων στα φυλάκια του Αγίου Παύλου, υπό τη δική του διοίκηση, κρατήθηκε η Λευκωσία και αυτό το άτομο, ο Ελληνας αξιωματικός, καταγράφεται ως άτομο που με τις πράξεις του, ενέργειες ή παραλείψεις του, οδήγησε στην εδραίωση των επιθετικών ενεργειών των κατοχικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκείνες οι εκατόμβες των θυμάτων''.
ΕΥΡΩΚΟ: "Ημασταν σίγουροι ότι το θέμα θα κομματικοποιείτο"
Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι ήταν βέβαιος από την αρχή πως αντί να γίνει μία αντικειμενική προσπάθεια από την Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου, το θέμα θα κομματικοποιείτο.
Ο κ. Συλλούρης ρωτήθηκε για το θέμα, με αφορμή και τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται για το κατα πόσο υπάρχει απόφαση ή όχι για έκδοση πορίσματος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου. Μιλώντας μετά το πέρας αιμοδοσίας που διοργάνωσε το κόμμα του στο Κέντρο Υγείας Εγκωμης, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ''το μεγαλύτερο πρόβλημα ξεκίνησε από την αρχή, όταν έστησαν μια επιτροπή στην οποία δεν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, φρόντισαν όλοι ιδιαίτερα να μην συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κόμμα, και ήμουν βέβαιος ότι στην εξέλιξη, αντί να γίνει μια αντικειμενική προσπάθεια, θα κομματικοποιείτο το θέμα''.
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε επίσης ότι το θέμα δεν είναι ποιος έχει την δικαιοδοσία ή όχι να εκδώσει πόρισμα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει πολλές αμφιβολίες και δεν γνωρίζει πώς λειτούργησε η επιτροπή. ''Εμείς'', συνέχισε, ''δεν συμμετείχαμε, και κατά ένα περίεργο τρόπο ενώ σε όλες τις επιτροπές έχει δικαίωμα ο κάθε βουλευτής να συμμετέχει, στη συγκεκριμένη επιτροπή μας είπαν ότι μη μέλος της επιτροπής δεν πρέπει να συμμετέχει, ωσάν να ήταν κάτι μυστικό και κρυφό να συμμετέχει''. ''Αστους να συνεχίσουν'', κατέληξε, ''και εμείς θα μιλήσουμε στο τέλος''.
---------------------------------
Έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί το θέμα της έκδοσης πορίσματος για την κυπριακή τραγωδία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου.
Στους όρους εντολής της Επιτροπής δεν περιλαμβάνεται πρόνοια για σύνταξη πορίσματος, αλλά η σύσταση ιστορικού αρχείου εμμένει ο ΔΗΣΥ. Αντίθετα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστηρίζει ότι με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 1989 καλείται η Επιτροπή να εκδώσει πόρισμα.   Υπενθυμίζεται ότι λόγω της διαφωνίας, παραίτηση από τη θέση του μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής υπέβαλε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου.
Σε επιστολή που απέστειλε, εξάλλου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χρήστος Πουργουρίδης, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Καρογιάν, επισημαίνεται ότι «οι όροι της Επιτροπής είναι σαφείς και καθορισμένοι:
‘Η Επιτροπή, στα πλαίσια των εργασιών της, θα προχωρήσει στη σύσταση ιστορικού αρχείου, το οποίο θα αφορά την περίοδο 1967-1974. Το αρχείο θα φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Βουλής’». «Πουθενά», προστίθεται, «στους όρους εντολής δεν παρέχεται στην Επιτροπή η εντολή για σύνταξη Πορίσματος», καθώς, «με δεδομένη την άρνηση της Βουλής των Ελλήνων και των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων να θέσουν στη διάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων τα ελληνικά έγγραφα και ντοκουμέντα, της υπό επισκόπηση περιόδου, η σύνταξη Πορίσματος χωρίς τα έγγραφα αυτά θα αποτελούσε απόπειρα βάναυσης κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας». Ως εκ τούτου, επισημαίνεται περαιτέρω ότι, «κάτω από αυτά τα δεδομένα, απόπειρα σύνταξης Πορίσματος. θα έπληττε επίσης ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θα έστελνε το μήνυμα πως ακόμα και το πλέον σημαντικό ζήτημα της σύγχρονης ιστορίας μας το προσεγγίσαμε με προχειρότητα και μεγάλη ανευθυνότητα».
Υπάρχουν διαφωνίες και σε θέματα ουσίας και σε θέματα διαδικασίας δήλωσε σήμερα ο κ. Πουργουρίδης στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν υπήρχε περίπτωση έκδοσης πορίσματος θα έπρεπε να είχε ζητηθεί βοήθεια του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο κ. Πουργουρίδης έκανε λόγο και για ενδεχόμενη εξυπηρέτηση κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.   
Ο ΔΗΣΥ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος απορρίπτοντας τις επικρίσεις. Η Επιτροπή, είπε, δεν θα καταλογίσει πολιτικές ή ποινικές ευθύνες, αλλά καταγράφουμε τα δεδομένα και παραθέτουμε τεκμηριωμένα στοιχεία και έγγραφα, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Για την ετοιμασία του προσχεδίου του πορίσματος, συμπλήρωσε, ζητήθηκε βοήθεια από Επιστημονική Επιτροπή του Πανεπιστημίου.     
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστοφάνης Γεωργίου, δήλωσε, εξάλλου, την προηγούμενη Πέμπτη ότι το πόρισμα θα δώσει απαντήσεις για το ρόλο των εμπλεκομένων και της Τουρκίας. Είπε ότι κάποια στοιχεία του πορίσματος «θα κάνουν αίσθηση», προσθέτοντας ότι, δεδομένου ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, το πόρισμα θα δώσει πολλές απαντήσεις στον κόσμο για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, για το ρόλο των εμπλεκομένων πλευρών, αλλά και για το ρόλο της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...