Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ανένδοτοι οι Αιγύπτιοι συνεχίζουν τις διαδηλώσεις




 Στους δρόμους παραμένουν για έβδομη ημέρα οι Αιγύπτιοι, κηρύσσοντας
για σήμερα, Δευτέρα, γενική απεργία. Ο Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όμως εκατοντάδες πολίτες στο Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις συνεχίζουν να διαδηλώνουν κατά του καθεστώτος, αρνούμενοι να αποδεχθούν το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ισχύει και για σήμερα, όμως όπως και τις προηγούμενες ημέρες, παραμένει ανεφάρμοστο. Από το πρωί, οι αστυνομικοί έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις περιπολίες, σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν την τάξη και να σταματήσουν τις λεηλασίες.
Όπως μεταδίδει το BBC, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αχμέντ Σακίφ, ο Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε να γίνουν συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα. 
Στο κείμενο της επιστολής, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποίησε η κρατική τηλεόραση, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε, επίσης, να ληφθούν μέτρα κατά της ανεργίας και να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας για τους ανέργους.
Κάλεσε, ακόμα, τον Σακίφ να διατηρήσει τις επιδοτήσεις και να ελέγξει τον πληθωρισμό.
«Απαιτώ από εσένα να επαναφέρεις την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας. Εμπιστεύομαι την ικανότητά σου να εφαρμόσεις οικονομικές πολιτικές, που θα εμπεριέχουν τη μεγίστη μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών» καταλήγει η επιστολή του Μουμπάρακ.
Οι Αιγύπτιοι, πάντως, αρνούνται να δεχθούν τις πολιτικές εξελίξεις και αξιώνουν την αποχώρηση του επί 30 χρόνια προέδρου της χώρας. Προετοιμάζονται, επίσης, για τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Τρίτης.
Την Κυριακή, εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ (πλατεία Ελευθερίας), ενώ από αέρος πραγματοποιούνταν πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών. Συγκεντρώσεις έγιναν, επίσης, σε Αλεξάνδρεια, Σουέζ και άλλες πόλεις.
«Η αλλαγή έρχεται» δεσμεύτηκε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που ηγείται πλέον των αντιπολιτευόμενων οργανώσεων.
«Πήρατε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που αρχίσαμε δεν γυρίζει πίσω. Έχουμε ένα βασικό αίτημα: το τέλος του καθεστώτος και την αρχή μίας νέας εποχής, μία νέα Αίγυπτο» δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στα πλήθη Αιγυπτίων που ζητωκραύγαζαν.
«Υποκλίνομαι στο λαό της Αιγύπτου με σεβασμό. Σας ζητώ υπομονή, η αλλαγή έρχεται τις επόμενες ημέρες», συνέχισε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ο οποίος διαθέτει πλέον και τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων για να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Εγκαταλείπουν τη χώρα
Να εγκαταλείψουν τη χώρα ετοιμάζονται πολλοί Αμερικανοί, Ιάπωνες και Κινέζοι υπήκοοι, ενώ ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε και η Νέα Ζηλανδία, προειδοποιώντας τους πολίτες της να μην επισκεφθούν την Αίγυπτο.
Οι ταραχές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομίας της χώρας, με τα έσοδα από τον τουρισμό να αντιστοιχούν στο 5% ή 6% του ΑΕΠ.
Επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιό της στο Κάιρο θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα και κάλεσε τους υπαλλήλους της, πλην των Αιγυπτίων, να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...